Скоростна кутия-спъва мотора...възможно ли е?

Аватар
KOKLEV
Член на клуба
Член на клуба

Скоростна кутия-спъва мотора...възможно ли е?

Мнение от KOKLEV »

Значи 1-2-3-4 лоста трепти колкото повече гас подавам вибрациите се увеличават че се виждат с око,без да докосвам лоста,на 2-3 най-много....На 4-та има едно ромулене като пусна гаста около 70км/ч при повече и по-малко го няма,около 100км/ч особенно при изкачване на път с по-голям наклон лоста затрептява и се появяват едни леки вибрациии в купето и имам чувството че мотора умалява от кутията.......Същата работа е на другите предавки само че там виенето се увеличава+вибрациите на лоста.....На равното си ускорява много прилично като не е натоварена толкова трансмисията ,дори педала да е в метала...а баира го мъчи...Знам какво е да не върви мотора и на равно не ускорява...Съдеики по смяната на предни накладки,новите затягат малко,до като улегнат хубаво и се усеща че има нещо...А кутията е преди дифа,значи там ако затяга нещо трябва да се усети по-силно както и става поне си мисля че става... :)
Кутията е за ремонт това е ясно...купил съм си една чисто нова ще я сменя другата седмица,а кардана отива на баланс..
Въпроса ми е някой наблюдавал ли е такова нещо?На събора някой ми разправя подобно нещо ама кой беше.....май съм  умалял аз от бабиното лекарство против кашлица(върлата)..
Москвича е 2140 кутията е от тези с щекичката,мисля че имат някаква разлика с другия модел с пробката на селектора.Но не съм се разправял с предавателни кутии!
Кои са по-добри?
Поздрави!
Аватар
shipin
Потребител
Потребител

Re: Скоростна кутия-спъва мотора...възможно ли е?

Мнение от shipin »

Да не си купил оная от продавалника за 400лв  :D Иначе аз на 2та копача кутията ми е една и съща(щеката отгоре) и разликата е от земята до небето.На единия цялата е за ремонт,на 3та вие много и първичния вал има ход около 1.5/2 сантима напред=назад и при висока скорост да не ти казвам как тропа и имам чуството,че ще излезе направо и не знам кога ще се счупи нещо.А при другия ако имаше добра шумоизолация сиг. нямаше да се чува при висока скорост и предавките се включват с 2 пръста(лекота).За разликата в кутиите съм слушал,че имало няква разлика в градусите на валовете(колко е вярно,не знам) и като цяла на дефорсетата била по-сполучлива.Мисълта ми е,че не е ли фред кутията дава разлика според мен.
boro s moskvicha
Потребител
Потребител

Мнение от boro s moskvicha »

И аз преди години писах за подобен проблем с вибрацийте на лоста и румоленето  на кутията http://www.moskvich-bg.org/forum/http:/ ... 0895  отговор#3
Проблема се реши след цялостната смяна на кутията,а после и на кардана.
Не навременната смяна на кутията в която най много се съмнявах ми докара доста други проблеми,но накрая я изхвърлих без да си правя опити да я отремонтирвам.
Ако само румоли може да се кара,но ако кутията спъва мотора,то по скоро време вземи я смени за да не те остави на пътя.
Кутия от който и модел да избереш ще ти върши работа,ако вътрешно е здрава.
За отваряне на кутий тука имам най много снимки http://boricha.snimka.bg/automobiles/mo ... 5.26917275
ben
Потребител
Потребител

Мнение от ben »

За спъване - спъва със сигурност, ама колко е друг въпрос.
Спъва по простата причина, че част от енергията на двигателя вместо да бъде насочена към колелата, тя отива за бръмчене и клатене на кутията и около нея.

Моя като го сглобих си подхвърляше лоста придружено със звуци след 120. След няколко хиляди улегна и едва се забелязва. Дифа пък му виеше, та съм му сипал една гъста добавка "стоп", та поне да не ми надува главата докато се оправи времето и го сменя. Трееше да се постарая повече, ама пуста мизерия и бързане <fire>
Болт забит с чук държи по-здраво от пирон завит с отвертка!!!
Аватар
KOKLEV
Член на клуба
Член на клуба

Мнение от KOKLEV »

Не съм я купил тая за 400лв да не съм луд :)
Някой слагал ли е нови опашки?Здрави ли са?На мойте пише 1999 и една стрелка има.
Колегите от другите форуми казват че тази добавка намаля шума (виенето) от кутията:
http://www.resurs.bg/span-class-rbg-spa ... 0%BB%D0%B8
А както добре знаем на 2140 кутиите вият на 1-2-3 дори да са 100% изправни....
Слагал ли е някой такова чудо?
Иначе до такава степен затяга че взех да се съмнявам в регулаторите на делкото че не дават достатъчно предваритение..... но всичко си е ОК.
Добавката "стоп" я слагам в кутията малко,в дифа малко,но най-добър ефект има в СЕКТОРНАТА КУТИЯ 50:50 с трансмисионно масло...Тя е супер мазна и волана се върти супер лесно за механичен!
Друго се сетих да питам:
Борич,като гледам имаш доста богат опит с тея кутии.. :) Усетил ли си някаква разлика във вървенето на колата с различните кутии?  <?>
Поздрави!
Последно промяна от KOKLEV на 25 Яну 2014 12:50, променено общо 1 път.
chovekyt
Потребител
Потребител

Мнение от chovekyt »

Няма нужда да сменяш опашката на кардана,защото семерингата не работи на едно и също място,а и същата трябва да е много зле като цяло за да тече.Във вървежа м/у двете кутии не би трябвало да има разлика с еднакви предавателни числа са,във охлювчетата мисля,че разликата беше 2 зъба 9/11.Малко по късно ще кача всички размери на семерингата и колко трябва да се стругова втулката приготвих си още един комплект. :)
Зад всяка руска кола стои по-един  мъж който твърди,че зад всяка руска кола седи по-една жена.
boro s moskvicha
Потребител
Потребител

Мнение от boro s moskvicha »

Ралика във вървежа на колата не съм усетил при различните кутии,по скоро разликата е в начина на превключването на предавките.Това вероятно се дължеше на различното износване на частите във всяка една от кутиите.
За разлики в ъглоподавателя не съм се замислял,по скоро разликите са в зъбното колело което задвижва ъглоподавателя (охлюва) http://boricha.snimka.bg/automobiles/mo ... 5.27000915 и http://boricha.snimka.bg/automobiles/mo ... 9.27093186
Гледам добре си се насочил към смяната на семеринга на капака,но е добре да подмениш и задните семеринги http://boricha.snimka.bg/automobiles/mo ... 3.26250871
Когато купих преди време една кутия на която нямаше признаци за капане на масло от опашката,то с моя кардан и несменени семеринги ми прокапа http://boricha.snimka.bg/automobiles/mo ... 6.23243385 после се наложи да закупя и кардана от некапещата кутия и нещата се оправиха.
Ако кутията ти е от този модел http://boricha.snimka.bg/automobiles/mo ... 5.26947029 е добре да подсигуриш тази планка която е на снимката,държаща оста на вилките и оста на междинния вал.Имал съм два случая на счупване на тази планка и на излизане на оста на блокмакарата.Ако кутията ти е от този модел  http://boricha.snimka.bg/automobiles/mo ... 6.23100247 то няма да имаш такива ядве.
Ако липсва чопа крепящ лагера на първичния вал,то проблеми няма да имаш.При повечето ми кутии чопа го нямаше  http://boricha.snimka.bg/automobiles/mo ... 6.23100226 а и не е проблем понеже при монтажа на кутията с подходяща гарнитура http://boricha.snimka.bg/automobiles/mo ... 2984&nbsp; лагера на вала и зегерата опират в камбаната на съединителя и проблеми от към него няма.
Ако пък имаш някъкви съмнения с този лагер може да го измъкнеш от предната страна без да разглобяваш цялата кутия http://boricha.snimka.bg/automobiles/mo ... 0.23342383 .
Ако случайно не виждаш нещо което те интересува само при свален капак и тръгнеш да я отваряш преди монтажа на колата,което от една страна е много добре,но от друга ще започнат изненадите.............ако я отвориш ще напиша няколко реда.
За здрава кутия ще трябва и добро смазване.Грешките които аз правих е че купувах наливно м10д или каквото на някого му е останало и наливах,по скоро доливах всяка седмица.А имаше и кутии които карах с изгоряло масло,което бях източил от няколко мотора,но нямаше как при положение че кутиите течаха от всякъде...........  <alko>
Аватар
KOKLEV
Член на клуба
Член на клуба

Мнение от KOKLEV »

Свалих кутията.Видимо нищо и няма свалях капаците всичко си е там..т.нар. блок макара сякаш няма луфт поне като я ръчкам с отверка.Задния вал има около 1мм луфт нагоре надолу като го клатя,първичния малко повече!Въртят се леко,но аз колко ли мога да ги натоваря с ръка...тя правеше мизерии като е натоварена иначе си е ОК като изключим стърженето на 4-та.
Друго някой ако може да каже за семеринга на КВ,че полудявам като видя капало масло в гаража.Имам 2 семера единия е "зален SOG"другия е "черен INCO" и двата са без посока...някакви идей кой?
Да не се окаже в крайна сметка че е от дифа,но пък съм го ревизирал и е с нови лагери на короната другите бяха добре...
Поздрави и благодаря за инфото!
Борбата продължава......
d_stoi4ev
Потребител
Потребител

Мнение от d_stoi4ev »

Здравей Коклев,
това със вибрациите много ми мяза на каре  - предно в комбинация с  износени втулки на опашката. Баланс на кардана – по-скоро, ако не си го удрял ,няма как да го развалиш.
Миналата година, след като ми писна да ми надува главата скоростната кутия я смених (карах я над 30000км с това виене) и резултата беше успешен. <tu>
Проблема на старата беше блоковата ос, иглените и лагери и оста - беше им паднала циментацията. Шума беше на всички скорости освен 4-та, в последните дни когато започна и на 4-та да вие, тогава я смених кутията, но не е имало тресене на скоростния лост. <?> Затова си мисля че освен от кардана от другаде няма къде да дойде това тресене а кардана тресе от каре или опашката на скоростната или евентуално паднал баласт и разцентроването му.
Аватар
KOKLEV
Член на клуба
Член на клуба

Мнение от KOKLEV »

Здравейте!
Кардана отиде за баланс и смяна на 2-те карета с такива на "АТ", изглеждаха най-читави от това което се предлага.
Това тресене и виене се появи:Когато му боядисвах пода от долу,8 месеца не бях го палил по обясними причини,бях свалил това онова да не пречи...За 8 месеца му залепна съединителя,понеже не ми се сваляше всичката карантия,го отлепих по следния начин:Оставих го да загрее,влючих 1-ва предавка като го запалих на стартер и всичката газ като държа съединителя натиснат + спирачката и газта...и така отлепи се с много зор.
Има и друго понеже боядисах всичко от долу,няма да оставя ръждивия кардан да ми вади очите напръсках и него....да не би боята да го дебалансира?!Иначе кутията си беше натръпнала и аз си мисля че виенето е точно аз паднала циментация на блоковата ос и от там не съосие на зъбните колела+повишено съпротивление.Отзад имаше малко луфт опашката във втулките.Интересно е защо само на 4-та стърже(чак ми вибрира пода) при пусната газ при 60км/ч явно става някакъв резонанс,ако е балансирано всичко няма как да стане....не знам и аз
Ще видим какво ще стане дано момчетата от гр.Кубрат си свършат работата с кардана....
Поздрави!
Последно промяна от KOKLEV на 28 Яну 2014 12:48, променено общо 1 път.
Аватар
KOKLEV
Член на клуба
Член на клуба

Мнение от KOKLEV »

Така....знам че е 4 сутринта..но сега събрах всичко.... и пробвах..Нова ск.кутия,балансиран кардан с нови карета,нов феродов диск,нов лагер на КВ малкия където влиза вала на кутията....Резултат: мотора си върви пак така!?...вибрации няма обаче...скоростите влизат тегаво,предполагам защото всичко е ново.Виенето е доста по-слабо от старата кутия.Общо взето съм доволен.Ама мотора не ми харесва нещо,май делкото се ебава не дава достатъчно предварение някой регулатор.
Делкото е за Москвич безконтактно с от тея с индуктивния датчик "МБ"за дефорсиран и го карам на 22 градуса при 900об/мин без да сработи никой регулатор,центробежния започва да вдига след 1500об/мин ама колко до колко......божа работа....Мотора е дефорсиран компресията му е 9.5 вървеше много добре.....утре ще бодна едно безконтактно делко само че от другия тип с датчиk на хол стоково за Москвич...да видим как ще е....
Поздрави!
Последно промяна от KOKLEV на 23 Фев 2014 18:43, променено общо 1 път.
naiden
Потребител
Потребител

Мнение от naiden »

Така....знам че е 4 сутринта..но сега събрах всичко.... и пробвах..----  УЛТРАС ФЕН МОСКВИЧ
d_stoi4ev
Потребител
Потребител

Мнение от d_stoi4ev »

Супер че тези вибрации са се оправили  <tu>
а до "умалянето" на мотора по наклони не е лошо да се види делкото.
Малкото или многото предварение не са добри - и в единия и в другия случай се губи мощност.
Ти с лампа на белезите ли я правиш центровката или на "слух"? На моя Моско само на белезите като я направя му е добре центровката, иначе няколко майстора са я правили на "слух" и ако кажа че и на газ ми е чукал аванса - няма да повярват много от хората във форума  <talk>.
Аватар
dino412
Потребител
Потребител

Мнение от dino412 »

Провери за луфт в диферинциала.Имал Съм случай на камион с разхлабен пиньон да има инерция, но като подадеш "газ" да ускорява или в байр, все едно е на спирачка.Имаше и вибраций като от разбито каре или разбалансиран кардан.След притягане на фланеца нещата се оправиха.
Помни,че професионалистите създадоха Титаник а Ноевия ковчег го скова аматьор.
ben
Потребител
Потребител

Мнение от ben »

Щом продължава задължително виж и хлабината на клапаните. Малко по-хлабави можеш да ги оставиш за проба.
Предварението си е индивидуално за всеки копач, съм забелязал от бедния си опит.
Успех!
Болт забит с чук държи по-здраво от пирон завит с отвертка!!!
Публикувай отговор