Проблем с управлението 21412

Дамян
Потребител
Потребител
Мнения: 31
Регистриран на: 09 Дек 2013 14:28

Проблем с управлението 21412

#1

Мнение от Дамян »

Здравейте, колеги.
Закарах колата да мине стенд на предницата. Там момчетата я вдигнаха на подемника и веднага забелязаха, че трудно се завива като натиснеш гумата. Казаха ми отначало лагерчета и тампони на амортисьорите. След като се почесаха малко измислиха, че не е от тях ами от кормилната рейка.
Така и не разбрах от къде стигнаха до този извод.
Спрях пред вкъщи и започнах да си разглобявам да свалям рейката. Да ама не стигнах само до там, че откачих накрайниците от нея. Волана се въртеше с един пръст, гладко, равномерно. Грес вътре имаше, маншона здрав. Реших, че не е рейка, не зная дали съм прав. Сглобих всичко както беше и реших да покарам малко. Тръгвам на права извън града колата държи посоката, обаче усетих че волана затяга леко наляво (правеше го и преди) Друго което ми направи впечатление, е че волана не се връща сам когато излизам от завой.
От какво може да е това.
Като дръпнах маншона от страна та на пръта на около 5 сантиметра наляво, видях една странна заварка, за която не съм сигурен дали е заводска.
И как се сваля рейката, интересува ме дали болтовете на скобите които държат рейката за купето отдолу са с гайки и как се измъква пръта от самата рейка.
Акъли и съвети всякакви приемам.
Поздрави от СтЗ.
Chunchev
Потребител
Потребител
Мнения: 130
Регистриран на: 07 Дек 2005 09:13

Re: Проблем с управлението 21412

#2

Мнение от Chunchev »

Ако правилно съм разбрал,питаш как да свалиш рейката и да извадиш пръта от нея(че напоследък не дочитам докрая).
Първо се пъхаш под таблото и отвиваш болта, който държи шлицевата втулка на кормилния вал към шлицевия вал на червяка.Накрайниците от рейката доколкото рабрах си ги отвил вече.Виждаш четирите болта ,които крепят рейката към конзолата на купето, те са с гайки от долната страна т.е. държиш контра отгоре и отвиваш отдолу.Гайките са достъпни с напипване - не е необходим канал.Изваждаш болтовете от тялото и от скобата на рейката и я придърпваш към теб за да излезе от зацепването на шлицевата втулка на кормилния вал(тази която си освободил по рано отвътре).Рейката излиза от страничните отвори - тези които са с пластмасовите бели капачки.Не си спомням отляво или от дясно беше по-лесно.
Вала излиза като се отвие болта на ограничителя на левия край на рейката, лесно се вижда минава през цялата тръба и държи една тапа.След като я извадиш(тапата) наклони рейката и пръта ще се изхлузи, ако не е пренатегната кутията.   
Твоя проблем на пръв поглед има два варианта - или петовия лагер на макферсона или пренатегната рейка в комбинация с нарушена сходимост.Постни една снимка на тази заварка да видим дали нещо не е маганено по окачването.
И една картинка за нагледност на упражнението.
Прикачени файлове
кормилно управление.jpg
Последно промяна от Chunchev на 13 Яну 2014 17:32, променено общо 1 път.
Дамян
Потребител
Потребител
Мнения: 31
Регистриран на: 09 Дек 2013 14:28

Re: Проблем с управлението 21412

#3

Мнение от Дамян »

Откачих накрайниците, но като видях, че без тях се върти лесно ги върнах на място. Както бяха откачени само навих малко болта на единия и се пробвах да дръпна наляво-надясно болта, вървеше доста трудно. Но пак казвам волана се въртеше лесно без накрайниците.
Утре ще сваля и рейкара, ако успея ще снимам заварката, ще я прегледам рейката. Ако има нещо за смяна ще сменям.
Случайно някой е сменял скоро тампони и лагери на макферсона да каже една ориентировъчна цена.
Оф ся се сетих, че ако искам да ги сменя ми трябват скоби за пружините.
Благодаря колега.
indi
Потребител
Потребител
Мнения: 43
Регистриран на: 23 Фев 2011 19:41

Re: Проблем с управлението 21412

#4

Мнение от indi »

Колега Дамян,какво стана с рейката,щото и при мен има едно не затягане, а като завивам се получава едно по-скоро задържане в определен момент, и за да го преодолея се налага повече усилие . След увеличаване на усилието върху волана, се усеща нещо като хлътване , или улитане на волана. И това е в определен участък от полу-оборот от въртенето на волана. Сподели , моля те какво се оказа. В нашия град има един наистина отличен спец по нашата марка, но поради изчезването на колите с тази емблема, горкия не можеше нищо да заработва, та се хвана на работа /на заплата/ и заряза занаята. Та ще трябва да се справям сам, и малко съвет от сблъскал се с тоя проблем колега ще ми е от полза.Благодаря.
Публикувай отговор