Промените по закона за стари автомобили

Забавления, снимки, видео, поздрави, хвалби, новини за сайта, отдел чистота и др.
TiredStan
Потребител
Потребител
Кара:: Aleko (2141S)

Промените по закона за стари автомобили

Мнение от TiredStan »

Здравейте, колеги.

Последните няколко дена, излязоха новини че са предложени промени по "наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства". В статиите се пише, че ако тези промени се приемат, хората които имат стари автомобили, снети от регистрация за съхранение в частен имот, ще бъдат задължени или да ги дадът за скрап или да ги предадът на пункт за разкомплектоване. Също така, продажбата на части втора употреба между частни лица ще бъде забранена.

Реших да се разгледам по въпросната тема и намерих общественното обсъждане:
https://www.moew.government.bg/bg/obste ... ni-aktove/

Прочетох документа "PROEKT_PMS_NAREDBI" и след това прочетох текущия закон. В случай че съм разбрал правилно, промените са следните.

Точка "а)" (преди):
а) (изм. - ДВ, бр. 2 от 2021 г.) моторно превозно средство с прекратена
регистрация, което се намира върху имот - държавна или общинска собственост, за повече
от три месеца от датата на прекратяване на регистрацията;
Точка "а)" (след):
а) моторно превозно средство с прекратена регистрация за повече от два месеца от датата на прекратяване на регистрацията;

Точка "б)" (преди):
б) (изм. - ДВ, бр. 2 от 2021 г.) моторно превозно средство, на което не е заверен
знакът за технически преглед съгласно чл. 32д от Наредба № I-45 от 2000 г. или съгласно
чл. 38 от Наредба № Н-32 от 2011 г. за повече от три месеца от определената му дата за
следващ преглед за проверка на техническата му изправност, в случай че то се намира
върху държавна или общинска собственост;
Точка "б)" (след):
б) (изм. - ДВ, бр. 2 от 2021 г.) моторно превозно средство, което не е преминало технически
преглед съгласно чл. 32д от Наредба № I-45 от 2000 г. или съгласно
чл. 38 от Наредба № Н-32 от 2011 г. за повече от три месеца от определената му дата за
следващ преглед за проверка на техническата му изправност;
И добавяне на точка "г)":
г) моторно превозно средство с липсващи и/или увредени основни компоненти, чиято липса и/или повреда възпрепятства употребата му по първоначално предназначение.
Новите закони са по-абстрактни и ако правилно разбирам, дори колата да е в мой личен гараж и дори и да не я продавам на части, тя ще се счита за отпадък и аз ще трябва да я предам за скрап или разкомплектоване на лицензирано лице, или трябва да платя глоба, чиято сума все още не е ясна и не е ясно дали ще се приложи еднократно или ще се натрупва.

Това предложение е доста притеснително. Най-малкото, защото колата е моя собственност и се намира на мой имот. Аз имам правото да притежавам и ползвам имуществото, което съм продобил легално, както е описано в член 17 за правото на собственост.

Какво мислите по въпроса? Има ли тук някой който разбира повече от тези закони и какво би станало ако се приемат?
Публикувай отговор