Повечето от нас са се сблъсквали с проблема наречен втулки на предните носачи. Все още чувам от някои хора, че още карат с оригиналните и са здрави, но стигне ли се до подмяна нещата стават сложни и неприятни. За последните повече от 20 години аз лично съм ги сменял много пъти и съм попадал на какви ли не варианти и изработки,кой от кой по-долговечный, като в общия случай живота им е около година - две.
Едно от нещата, които не намирам в мрежата са размерите на москвичовата втулка. Това е добре да се знае, когато някой има достъп до каталози или е взел близки по размер, които ще преработва. Това, което снех аз при последният ремонт е :
Горна втулка - D=35,15 ; d=16 ; L=37 (mm)
Долна втулка - D=39,15 ; d=18 ; L=38 (mm)
Размерите са снети от доста деформирани детайли, така че се извинявам ако има неточности. По отношение на дължините може да се варира, като съответно трябва да се съобрази дължината на осите и дистанционните шайби.
След кратко търсене в интернет попаднах на тема в руски форум, където като алтернатива бяха дадени втулки от Тойота Лендкруизър. Проблемите, обаче са няколко -
Първо, моделът Тойота е сравнително рядък и втулките се намират малко трудно дори при големите вносители на авточасти
Второ, размерите са близки, но не точни и се налага малко стругарска работа
Трето, това са втуки за различни щанги по окачването, не за носачи и не съм 100% сигурен колко добре ще им понесе работата на тази позиция, но дет' се вика нямаме нищо за губене.
Така, ето оригиналните номера на втулките:
Горни втулки - 48706-60011
Долни втулки - 48706-60040
Малко по подробно за преработката.
Горната втулка е по-близка до размера. Само е малко по дълга и трябва да се скъси за да могат да се сложат гайките на оста.
Добре е да се скъси максимално близо до размера на оригиналната, че може и една идея повече. Аз ги пипнах леко и външно, защото ми се стори, че на +0,35 е доста голяма горница на размера.
При долните, обаче е малко повече работа
Размера е +1мм външно и трябва да се престърже.
Като дължина също трябва да се намалят, най-вече вътрешната втулка е проблемът.
След преработката изглежда горе долу така, и е готова за монтиране:
Селенови втулки за 408/412/2140 - алтернатива!
Re: Селенови втулки за 408/412/2140 - алтернатива!
Аз също бях купил такива втулки, по идея от руснаците, но не съм ги монтирал още. Долните наистина се престъргват с 1мм, там обаче стената става много тънка и незнам дали е здравословно. Но лошото е че са скъпи и трудно се доставят, аз ги взех с доставка, оригинални и няколко дни чакане.
Няма проблем, че се изтънява стената на външната втулка. На повечето от "заводските" е подобна дебелината. А и този материал не носи кой знае какво натоварване. Според мен по големият проблем е, че вътрешната е много дебела и съответно демфериращият материал е малко при което се получава по голямо натоварване и може по лесно да се скъса.
Карам ги вече втора седмица и за сега изглеждат добре, при все, че минавам по доста разбити пътища. Към края на седмицата ще направя обстоен преглед и ще пиша дали има някакви проблеми.
Карам ги вече втора седмица и за сега изглеждат добре, при все, че минавам по доста разбити пътища. Към края на седмицата ще направя обстоен преглед и ще пиша дали има някакви проблеми.
След около 1000 км. пробег втулките изглеждат по този начин и за сега не забелязвам проблеми
Към момента даже километрите трябва да са над 2000.