Здравейте,
четох, но не видях подобна тема за ремонт на удължителя (опашката) на скоростна кутия на М412 и затова пускам тази тема.
Моля за опит как сте постъпвали при налагащ се ремонт и какви резултати и проблеми сте имали при ремонта.
При мен за смяна са двете втулки на вторичния вал и въпроса ми е дали ги райберите, дали ги давате на струг за постигане на необходимата хлабина с вилката на кардана.
Благодаря предварително.
ремонт на удължителя (опашката) на скоростната кутия М412
-
- Потребител
Re: ремонт на удължителя (опашката) на скоростната кутия М412
По добре друга кутия за много по малко разправия и средства.Мое мнение.
За там имах проект за иглен лагер, понеже си мисля, че има загуба на мощност от втулките, но така и не го направих. Спря ме също и това, че върви почти без масло и лагерът ще се повреди.
Игления лагер ... ама два един до друг или един на мястото на втулките. Иначе за загуба на мощност 100% има някаква понеже има триене, но вярвам ако нивото на маслото е в граници и задното окачване не е "навирено" то втулките са в маслена баня.
- moskvich_408
- Член на клуба
- Кара:: 408э , 412э , 2138
Привет, аз от известно време съм се хванал да ремонтирам няколко скоростни кутии и срещнах този пролем с плъзгащите лагери (втулки) в опашката. Хлабината в този възел е доста малка 4 - 8 стотни от милиметъра. Карането с прекалено голяма хлабина може да доведе до тежки последствия, този възел въобще не бива да се пренебрегва. Друга ползвана кутия според мен не е добър вариат, защото пак ще е износена там. Имам няколко ползвани кутии и всичките са с много по-голама хлабина от граничната. Смятам да ги раглобя всичките и да дам 5-6 опашки на стругар да ми ги направи наведнъж. Като правих кутия за 412 смених цялата опашка с нова (новите обикновено вървят комплект с райберони втулки и семеринги), това ти е най-лесния и бърз начин, за 412 още се намират нови опашки. Сега обаче правя кутия за 408 на приятел, а за такава опашки не се намират. Съответно опашката отиде при стугар, сменени бяха втулкете и райберовани с 0,05 хлабина.
Друго което бих те посъветвал, ако решиш да ти я прави стругар. Леглото за семерингите да се пресърже и вместо оригиналния размер 49,5мм да се направи на 50мм, за да могат да се монтират съвременно производство семеринги с добро качество.
Друго което бих те посъветвал, ако решиш да ти я прави стругар. Леглото за семерингите да се пресърже и вместо оригиналния размер 49,5мм да се направи на 50мм, за да могат да се монтират съвременно производство семеринги с добро качество.