Възстановяване на волан за 408 от нулата

Всякакви технически въпроси и теми. Ако няма под-раздел подходящ за вашата тема използвайте главния.
bai_to60
Потребител
Потребител
Мнения: 57
Регистриран на: 14 Мар 2021 21:28
Кара:: 2140

Възстановяване на волан за 408 от нулата

#1

Мнение от bai_to60 »

Понеже на Москвича ми беше сложен волан от 2140 и това много ме дразнеше се заех с дълго търсене на правилния волан. Е,не изпадна от правилния за модела,но открих един за 408 (който лично на мен повече ми харесва) Според продавача воланът бил перфектен и имал само две "цепнатинки" на бакелита, но се оказа че цепнатините са на калъфа, а отдолу е на прах, въобще трагедия. Леко се познервих и реших да се пробвам да си направя сам волан от това парче кръгла арматура.
Така закупих въпросните остатъци от волан, личи си колко трагично изглеждаше
Изображение
Това беше останалото от бакелита под калъфа
Изображение
За възстановяването използвах добре познатия метод с маркуч. Оригинално воланът е дебел 2 см, а арматурата 8мм. Купих маркуч за въздух 8ца, понеже той беше най-дебелостенния който намерих и се получи дебелина 1,8 см и като се прибави кожата и тъкмо стават 2см. Единствено липсва релефът на бакелита като на оригиналния волан.
Тук започнах да редя пъзела от маркучетата.
Изображение
За залепването ползвах от слисона за автостъкла.Лепи здраво и маркуча не се плъзга по арматурата. Също така с него направих и фугите между парчетата маркуч. Трудното беше да се отстрани силикона до гладка повърхност и това ме забави с няколко дена, понеже е доста пипкава и изнервяща работа,понеже трябва да го изчопляш доста фино и не става с шкурка и т.н..
Така изглеждаше вече залепения и почти изгладен маркуч.
Изображение
Поиграх си и с ринга за клаксона.Понеже не беше останало нищо от хрома, го изтърках до равно, грундирах и пръснах със сива боя. Не стои толкова хубаво като хромирания, но е в пъти по-добре от ръждивия му вид. Основата я боядисах с черна боя, както и възстанових емблемата, като нещо не съм нацелил точния нюанс червено и скоро сигурнно ще си играя пак с нея
Ето как се получи
Изображение
След това дадох на тапицер да облече с кожа волана.Единствено не бях съобразил,че шевът леко ще надстърча и сега седи леко надигнато и направо ми е трън в очите тази забележка. Абстрахирайки се от това се получи доста добре- кормилото е твърдо и кожата не поти ръцете.
Ето това е финалният резултат
Изображение
Общо взето след една седмица работа успях да сътворя нещо като волан от нищото на инат. От финансова гледна точка излезе почти колкото здрав волан, но пък здрави волани не се и продават. Докато не открия читав волан ще карам с този, като лично аз съм много доволен от крайния резултат.
Публикувай отговор