Прехвърляне газ-бензин/бензин-газ

Аватар
П*Г* 3451
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 410
Регистриран на: 12 Юли 2008 21:29

Прехвърляне газ-бензин/бензин-газ

#1

Мнение от П*Г* 3451 »

Тъй като се появиха доста въпроси относно дължини на маркучи за бензин и т.н. да напишем как става прехвърлянето от газ на бензин. Начините които ще се опишат са използвани от едни или други колеги.
Вариант 1: В движение при скорост около 60 км/ч или на директна или на 3-та предавка(за по-високи обороти и по-голям дебит на помпата) обръщаме чрез превключвателя горивото.
Вариант 2: На място ако колата е на газ повишаваме оборотите на около 2500-3000 и отново прехвърляме от газ на бензин. Ако двигателят не работи(свършила е газта) обръщате на бензин, давате контакт и помпите ръчно докато напълните карбуратора.

Историята помни и случай когато се получава комбинация между двата варианта, и ако искате в движение да прехвърлите пускате десен мигач, отбивате в страни, спирате и изпълнявате вариант 2 с неработещ двигател.

При прехвърляне от бензин на газ варианта е един. Слагате превключвателя на междинно положение (и двата магнитни клапана са затворени) изчаквате докато изгори всичкия бензин от карбуратора и тогава чрез превключвателя отваряте газовия магнитен клапан.
Компромиси не правиме никакви, рушвети приемаме всякакви!
MasterDriver
Потребител
Потребител
Мнения: 195
Регистриран на: 20 Мар 2006 13:53
Местоположение: Монтана

Re: Прехвърляне газ-бензин/бензин-газ

#2

Мнение от MasterDriver »

Един съвет от мен - ако сте запалили първоначално двигателя на газ, не се опитвайте да го прехвърляте на бензин или ако го прехвърляте, то преминаването да е през междинното положение на превключвателя до загасването надвигателя, докато е на газ - ще се учудите колко време работи на междинното положение, въпреки, че притока на газ е спрян - явно като постъпва газта в полутечнено състояние, постъпва в бая големи количества в изпарителя. И ако минеш директно от газ на бензин, се получава едно неприятно задавяне на колата, което се лекува трудно с много припалвания, и гаснения, заради смесването на 2-те горива.
м/у другото според мен за преминаването от газ на бензин на топъл двигател няма никакви кой знае какви трикове, дето ги е описал колегата - аз си я прехвърлям на паркинкга пред блока, докато се движа на 2-ра с 10 км/ч м- няма ядове. На място - даже и да изпуснеш момента и да изгасне, на следващото въртене на стартер, си пали на бенз.
Свят шарен, шматки бол!
Публикувай отговор