Тайминг Адванс Процесори

Аватар
wrecked_pld
Потребител
Потребител
Мнения: 597
Регистриран на: 23 Мар 2007 21:09

Тайминг Адванс Процесори

#1

Мнение от wrecked_pld »

Тайминг Адванс Процесори Както е известно двигателите с искрово запалване на горивото, са проектирани да работят с бензин с определено октаново число. Моментът на подаване на искрата зависи от много параметри и те основно са обороти на двигателя, натоварване, качество на изгаряне на горивото и т.н. Сравнително по-новите автомобили са снабдени с компютър "ЕКУ", който има грижата да следи всичките или някои от тези параметри и да изчислява оптималния момент на подаване на искрата. По-старите автомобили имат само вакуум регулатор или октан коректор за фиксирани типове бензини. Така или иначе, във всички случаи производителят не е предвидил използването на алтернативно гориво като газ или метан. Октановото число на газта или LPG /Liquefied Petroleum Gas/ е от 100 до 105 октана и зависи от съотношенито на основните и съставки пропан и бутан. Високото октаново число обуславя по-бавното горене на газта спрямо бензина в горивната камера, това поражда и необходимоста от корекция на момента на запалването на сместа при работа на газ. Поради неоптимизацията си за работа с газ, газифицираните автомобили имат определено по-ниски параметри на газ отколкото на бензин

Някои двигатели и почти всички на по-старите автомобили, позволяват да се коригира ъгълът на предварение (моментът на подаване на искрата) чрез завъртане на "делкото". Това дава известен по-добър резултат, но влошава стартирането на двигателя (палене), особено в студено време. Освен това, този метод не е оптимален, понеже само е добавен константен ъгъл на предварение. За по-новите автомобили този частичен подход е невъзможен - просто няма лесен начин да се правят корекции в компютъра. Тъй като алтернативното гориво пропан-бутан е преди всичко с по-високо октаново число, то гори по-бавно и следователно има нужда от повече време за горене спрямо бензина. Това обуславя необходимоста от "Тайминг Адванс Процесор" или динамичен коректор на ъгъла на запалването по време на работа на двигателя на газ.
Преди монтирането на устройството, двигателят на автомобила е желателно да бъде настроен, както производителят го е направил. Някои собственици на Жигули и Самара, както и на някои автомобили като Skoda "бутат" "аванса" напред, карат на газ и палят трудно. Именно в такива ситуации собствениците на автомобили при които е извършена такава "настройка", е необходимо да върнат заводските си настройки за бензин. За автомобилите с компютърно управление, това е факт и собственика няма как да промени настройките.
Ефекта от Адванс Процесора: По-доброто изгаряне на сместа довежда до повишаване на мощността и устойчивоста на двигателя на натоварване, намалява разхода на гориво без да се правят никакви реглажи по изпарителя. Мощноста на двигателя се повишава 5-10 процента, консумацията на гориво пада 5-10 процента, автомобилът ускорява по-добре, товарната характеристика на двигателя се променя към по твърда, което означава по "дълги" скорости. Устройството се самоблокира по време на стартиране на двигателя. По-този начин се постига стабилно и сигурно запалване, защото не се изменя предварението по време на запалване. Стартирането на двигателя на бензин става както е предписано от завода, производител на автомобила. При палене на газ Адванс Процесора осигурява още по-меко и стабилно "палене".

Устройството може да се монтира на всички автомобили които притежават датчик на Хол служещ за информация за подаване на запалителната искра към свещите. С подобен датчик /Хол/ са голяма част от автомобилите произведени от концерна VAG ''VW''; ''AUDI'';''SEAT''; , някои модели OPEL ''KADET 1.4i'', ''KORSA 1.4i'' също и някои модели на LADA ''SAMARA''.

Настройката на предварението което въвежда адванс процесора в режим ГАЗ на двигателя, се извършва посредством 4-битов pis-ключ по схемата показана по долу като, всеки от ключовете със съответната номерация се установи в положение Горе или Долу , най-удобно е да се използва върха на химикалката за да се установят ключетата. Положение включено е когато е нагоре към ''ON''. Възможно е да се реализира предварение от 1.5 до 19 градуса, спрямо заводското предварение на автомобила. Можем да пресметнем предварението по време на работа на ГАЗ на двигателя така: Пред.текущо = Пред.заводско + Пред.адванс процесор с едно уточнение че Пред.адванс процесор=F(min-1) / предварението внасяно от адванс процесора е функция от оборотите на двигателя/.

Избора на оптимално предварение на ГАЗ е специфичен за всеки автомобил, и зависи от характеристиките на двигателя, от опитно събрани данни предварението поставено на Адванс Процесора варира от 2.5 до 7.5 градуса. При по-големи предварения поставени на АП, от необходимите в конкретен случай, е възможно да възникнат сътресения и нестабилност в работата на двигателя. Следва таблица за настройка на предварението:

Със други думи казано предварението внасяно от ТАП се определя като сума от коефициентите съответстващи на ключетата които са в положение включено /''Горе'' или ''ON''/. Ключе с номер 4 внася предварение 1.5 грд. , Ключе с номер 3 внася предварение 2.5 грд., Ключе с номер 2внася предварение 5 грд. и Ключе с номер 1 внася предварение 10 грд.

Изображение

Например, ако е необходимо предварението внесено от ТАП да бъде 7.5 грд. то е достатъчно да се уверим че сме включили ключета с номера 3 и 2, а ключета с номера 1 и 4 сме изключили.

Зададеният ъгъл на предварение е максималният ъгъл с който устройството ще измести предварението при достигане на 2500 до 4000 min-1 на двигателя, или по време на стартиране на двигателя у-вото внася ъгъл на изпреварване 0 гр. на тихите обороти предварението започва да расте, при средните е достигал зададеният от ключетата ъгъл, и към високите обороти започва да намалява пак към 0 гр. при над 6000 min-1 ъгъла на внесеното предварение е около 0гр. Този принцип на работа се налага от факта, че в момента на стартиране-мотора пали по-добре без предварение, а в повечето случаи при инжекционните автомобили той е запалил вече на бензин, ако рязко изменим ъгъла на изпреварване в този граничен момент /стартирането на двг./ може да предизвикаме детонации и нестабилно запалване при студен мотор.

Схемата на свързване на устройството показана по долу, е разработена конкретно за автомобили VAG /VW-AUDI/ със датчик на Хол в делкото и комутатор на бобината разположен извън делкото, за останалите автомобили също със датчик на Хол в делкото и комутатор на бобината разположен извън делкото разликата в схемата на монтаж ще бъде във цвета и разположението на сигналният кабел излизащ от делкото.


Адванс Процесора е снабден с превключвател намиращ се на предния панел на кутийката, чрез който може да се възстанови оригиналната схема на свързване на запалването както е било преди монтирането на Адванс Процесора. Изолиране на работата на изделието с този превключвател е предвидено с цел да се използва при настройка и проверка на двигателя със стендова и диагностична апаратура, аварийно изключване на ТАП и възможност на водача на автомобила да контролира разхода на гориво в различните режими.

Начина на монтаж при VW-AUDI с датчик на Хол е следният: Необходимо е да се дислоцира куплунга на делкото /показан по долу/, внимателно се огледа и при необходимост се разбандажира. Средният кабел излизащ от куплунга се прекъсва на подходящо место което трябва да е удобно за свързване на проводниците с тези на ТАП. Частта от средният кабел излизаща от делкото се свързва с кабела "ВХОД" на ТАП, а другата част от прекъснатият кабел се свързва с кабела "ИЗХОД" на ТАП. Кабелите и свръзките се изолират с PVC бандажна лента добре. Кабела "МАСА" на ТАП се свързва добре към масата на автомобила /много е важно да бъде добре свързан/. Кабела "+12V БОБИНА Б+ или КОНТАКТ" е необходимо да се свърже към извод в автомобила на който има +12V при подаден контакт / извода Б+ на бобината; някъде от таблото с предпазители; предпазителя на АГУ-то; и др. /. Кабела "+12V ГАЗОВ КЛАПАН" трябва да се свърже към извода + на газовият клапан, ако не е възможно да се определи кой е той, то с помоща на пробна лампа може да се намери по следният начин /лампата свети между маса и този извод когато автомобила е на газ/. Кабелите се подвеждат и укрепват внимателно в коша на двигателя, обвиват се с PVC лента, Адванс Процесора се укрепва на място където най-малко може да се намокри и след настройка на ъгъла на предварение кутията му се обвива с PVC лента. По желание кутийката може да се прекара вътре в кабината, и ъгъла да се коригира по време на движение, у-вото позволява настройка по време на работа.

Комплектацията на устройството включва, кутийка от две части: преден и заден панел, наситена и тествана платка, свързващи кабели и превключвател. Мога да се поръчат като комплект или по отделно.

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
Информацията е взета www.runel-tech.com Като предпочетох да кача тук тази интересна и важна информация отколко да дам линк,защото след време тези сайтове изчезват и се изгубват важни материали.
Спомням си ядеше ванилов сладолед,а аз паркирах москвича точно пред теб !
Публикувай отговор