Странна ситуация с бензиномер и няколко въпроса

Всякакви технически въпроси и теми. Ако няма под-раздел подходящ за вашата тема използвайте главния.
Jory
Потребител
Потребител
Кара:: 2140ДЭ '79

Странна ситуация с бензиномер и няколко въпроса

Мнение от Jory »

Защо се получава така - вчера заредих четвърт резервоар с гориво.Стрелката на уреда отиде на първото деление след "празно'' или инициала "E" (empty).Тръгнах на път изминах 50 километра и в момента в който спрях и угасих всичко нормално.Паля аз,бензиномера отива на "F" (full) или пълно,След което постепенно тръгна да спада към 3-тото деление преди "пълно"..Карах така докато се върна в града,но той продължи така.Вечерта също излизах и забелязах,че като подам газ,стрелката отива на пълно,а като пусна газта отива на половината - един вид стана като оборотомер..Каква е причината?
Мислих си,да не би поплавъка в резервоара да се е прецакал и да е застанал на някакво положение и да ''виси'' във въздуха,а бензина да е на дъното и така да отчита лъжливо.Свалях и го гледах но нищо му няма.Свръзката там беше ръждясала,оправих и нея с нова обувка и зачистих с шкурка но пак не се оправя.Под таблото разкачах кабелите и наново ги слагах,но няма ефект.Да се е прецакал бензиномера ли?А възможно ли е и стрелката някак си да е заседнала по скалата?Удрях и ''тупах'' таблото ЛЕКО,отгоре но нямаше резултат..Помощ.. :o
Последно промяна от Jory на 01 Юни 2011 17:15, променено общо 1 път.
Аватар
pacho
Администратор
Администратор
Кара:: 2335 (Служебен)
Обратна връзка:

Re: Странна ситуация с бензиномер

Мнение от pacho »

Може и да е заклинила стрелката, но по вероятно някое кабелче. Провери този от поплавъка до таблото, по него върви маса и се управлява по съпротивление. Като откачиш тоя кабел и стрелката забива на ПЪЛНО по принцип. Даже най лесно пусни едно ново кабелче ей така външно от поплавъка до уреда и дай контакт, ако не се оправи сменяй уреда. Някой от другите уреди по таблото прави ли такива работи?
Москвича трябва да се гали нежно с ЧУК!
Аватар
Mosko
Член на клуба
Член на клуба

Мнение от Mosko »

И при мен правеше такива номера най-вероятно е от датчика в резервоара. Една ламаринка закачена за поплавака се движи по намотка от медна тел и с времето телта корозира и не прави хубава връзка. Свали го очисти намотката със шкурка спирт тя май си излизаше с малко зор само леко да не скъсаш телта, че е много тънка и накриви ламаринката към намотката по стегнато да се движи. Аз му пуснах и едно кабелче за допълнителна маса за по сигурно.
Последно промяна от Mosko на 31 Май 2011 22:51, променено общо 1 път.
Москвич 2140 ☭
naiden
Потребител
Потребител

Мнение от naiden »

При мен от масата на таблото правеше така.
баба семка
Член на клуба!
Член на клуба!

Мнение от баба семка »

[quote=""naiden""]
При мен от масата на таблото правеше така.
[/quote]

Потвърждавам, и аз имах същата случка от лоша маса на таблото.
Jory
Потребител
Потребител

Мнение от Jory »

Закрепих временно положението.Оказа се,че намотката на поплавъка е сдала багажа.Един колега от форума преди ми беше пратил поплавък (с пластмасовия корпус) и от два направих един,понеже той пък беше със спукан поплавък.Намотката на стария беше здала багажа.Пластинката която трие в намотката беше доста плътна - като местя поплавъка и се чуваше как щрака из навивките.Новия сякаш ми отчита доста голямо ниво.Аз съм с 200 грама бензин вътре,а той отчита на уреда 1/4 от резервоара.. Не знам,май и поплавък ще си търся,но го накарах да отчита вече.
Аватар
московчанин2140
Глобален модератор
Глобален модератор

Мнение от московчанин2140 »

Бензиномера(указател нивото на горивото) на ,,Москвич"2140 е елекромагнитен тип с датчик тип БМ 134-Д.
Пълното съпротивление на датчика е 60 ОМ. Датчикът се проверява с омметър най-лесно. Откачен извод от него и пълен резервоар омметърът трабва да показва 60 Ома, при празен резервоар 1-3 ома.
  По-нагоре беше препоръчано жичното съпротивление(потенциометър, реостат) да се ,,зачисти с шкурка"-НЕ БИВА. Просто има опасност от сериозно повреждоне на жичното съпротивление.
  Промии хубаво с чист бензин(със спирт няма смисъл) и след това зачисти навивките с мек материл(ако искаш и с гума за триене на моливи). а контактната повърхност на пръзгача с груба вълнена кърпа или нещо подобно грубо....
Поздрави!
Бако.

П.С.  Този тип указател работи през двете ,,маси" и на резервоара, и на таблото.

Тук може да се види и схемата(горе вдясно).

http://ze0n.nm.ru/pitan_vyhlop_sistem_m2140.html
Последно промяна от московчанин2140 на 31 Май 2011 23:38, променено общо 1 път.
Все великие! Все гениальные! А ракию выпить не с кем
Jory
Потребител
Потребител

Мнение от Jory »

Само при мен ли се случва така,че стрелката винаги когато колата се движи се клати из графата на скалата или трябва да стои закована на място,независимо от наклона на терена и когато се мине през някоя дупка?Пример,карам по равно.Уреда си отчита на 1-во деление.Тръгна по баир - уреда отчита,че резервоара е празен.По същия начин и когато тръгна на път - тръгвам от града с половин резервоар гориво,стигам до точка Б и вече резервоара тауж е празен.Изчаквам 15 минути примерно или повече,и стрелката отново се вдига,но този път малко - повече от 0-та,един вид връща се на позиция,колкото е изразходила примерно колата (7 литра за 100 км)..?Нещо не е наред или всичко е нормално?И колко литра бензин трябва да отчита нивомера в резервоара,когато е на 1-вата стрелка - 10,7 литра ли ?А колко трябва да показва при стрелка на уреда,сочеща "E" (empty) ?
П.п.Резервно гориво има ли,както при Ладите и другите западни машини?
medun412
Член на клуба
Член на клуба

Мнение от medun412 »

Уреда на Москвича е ... неточен така да се каже.Не си ли правиш сметката можеш да останеш насред пътя.Моя примерно показваше винаги 1/4 пълно,кога е празен.Разнрах че лъжа на 2-рия ден откак имах Москвич.Тиках 2 км по наклон зарад тоя уред.Оттогава не му се доверявам, а мисля при сглабянето изобщо да не го връзвам
ЭТО НЕ ВАЗ, ЭТО АЗЛК........
Аватар
krisi350
Член на клуба
Член на клуба

Мнение от krisi350 »

Когато, Москвича се движи по байр уреда не отчита вярно , стрелката вероятно  се тресе като остане молко бензин от друсането се плиска .  :)
Последно промяна от krisi350 на 02 Юни 2011 21:12, променено общо 1 път.
Докато говориш,нищо ново не научаваш.
Аватар
московчанин2140
Глобален модератор
Глобален модератор

Мнение от московчанин2140 »

Пак започнахме да я разводняваме, накрая няма да се разбира за какво иде реч!
  Отвори, почисти, възстанови добре ,,масите" и елекрическите връзки и работи добре.
В края накраищата това е индикатор на ниво а не СИ(система за измерване) подлежаща на контролна проверка.
Последно промяна от московчанин2140 на 01 Юни 2011 16:40, променено общо 1 път.
Все великие! Все гениальные! А ракию выпить не с кем
Jory
Потребител
Потребител

Re: Странна ситуация с бензиномер и няколко въпроса

Мнение от Jory »

[quote=""московчанин2140""]
Пак започнахме да я разводняваме, накрая няма да се разбира за какво иде реч!
  Отвори, почисти, възстанови добре ,,масите" и елекрическите връзки и работи добре.
В края накраищата това е индикатор на ниво а не СИ(система за измерване) подлежаща на контролна проверка.
[/quote]
Казах,че си реших проблема с измерването още преди да пишеш.Тия два въпроса ги зададох странично,трябваше да отворя нова тема ли ?Понеже не съм чел никъде,а и не съм видял тука във форума,такива въпроси ?Странно е защо на Лада и др. стрелката не се клати,а при мен,със всички 3 бензиномера които пробвах днес стрелката винаги си ''плава''.
П.п.Колкото до контактите - бензиномера е нов,да електрическите връзки са притегнати,да и масите са така,поплавъка си търка във намотката все едно има вътре е някаква механика а не едно колелце със човка,което търка по намотката,и ДА явно от вибрации и прочие стрелката пак се клати ?
П.п.Ето преименувах и заглавието ;)
boro s moskvicha
Потребител
Потребител

Мнение от boro s moskvicha »

Когато бензина в резервоара е малко стрелката почти винаги се клати от движението на бензина в него,въпреки че в резервоара има някви прегради.Както и някой спомена движението по наклон стрелката не отчита вярно.
Ако искаш нещо по добро и да отчита вярно-вземи смени бензиномера и стрелковия уред на таблото.
chovekyt
Потребител
Потребител

Мнение от chovekyt »

На Ладите и Москвичите уредите са от различен тип,за това стрелката не се клати толкова но аз съм си сложил от 2106 уред и неговата стрелка се калти.
Зад всяка руска кола стои по-един  мъж който твърди,че зад всяка руска кола седи по-една жена.
MasterDriver
Потребител
Потребител

Мнение от MasterDriver »

Според мен една от причините за лашкането е факта, че резервоарът на москвичите е широк и нисък, което спомага за по-голямо плискане на бензина вътре. Ама все пак показанията на уреда са ориентировъчни, не са измерване на грамове. Аз за малко съм карал и нива - наистина когато бензина намалее, може би по-малко се клати стрелката, обаче при завои или наклони и при нея стрелката почва да се мърда в зависимост накъде е завоя - или показва повече или по-малко и даже светва за момент лампата, обаче на равно показанията трябва да са най-близки до реалните.
Свят шарен, шматки бол!
Публикувай отговор