Странна ситуация с бензиномер и няколко въпроса
Странна ситуация с бензиномер и няколко въпроса
Защо се получава така - вчера заредих четвърт резервоар с гориво.Стрелката на уреда отиде на първото деление след "празно'' или инициала "E" (empty).Тръгнах на път изминах 50 километра и в момента в който спрях и угасих всичко нормално.Паля аз,бензиномера отива на "F" (full) или пълно,След което постепенно тръгна да спада към 3-тото деление преди "пълно"..Карах така докато се върна в града,но той продължи така.Вечерта също излизах и забелязах,че като подам газ,стрелката отива на пълно,а като пусна газта отива на половината - един вид стана като оборотомер..Каква е причината?
Мислих си,да не би поплавъка в резервоара да се е прецакал и да е застанал на някакво положение и да ''виси'' във въздуха,а бензина да е на дъното и така да отчита лъжливо.Свалях и го гледах но нищо му няма.Свръзката там беше ръждясала,оправих и нея с нова обувка и зачистих с шкурка но пак не се оправя.Под таблото разкачах кабелите и наново ги слагах,но няма ефект.Да се е прецакал бензиномера ли?А възможно ли е и стрелката някак си да е заседнала по скалата?Удрях и ''тупах'' таблото ЛЕКО,отгоре но нямаше резултат..Помощ.. :o
Мислих си,да не би поплавъка в резервоара да се е прецакал и да е застанал на някакво положение и да ''виси'' във въздуха,а бензина да е на дъното и така да отчита лъжливо.Свалях и го гледах но нищо му няма.Свръзката там беше ръждясала,оправих и нея с нова обувка и зачистих с шкурка но пак не се оправя.Под таблото разкачах кабелите и наново ги слагах,но няма ефект.Да се е прецакал бензиномера ли?А възможно ли е и стрелката някак си да е заседнала по скалата?Удрях и ''тупах'' таблото ЛЕКО,отгоре но нямаше резултат..Помощ.. :o
Последно промяна от Jory на 01 Юни 2011 17:15, променено общо 1 път.
- pacho
- Администратор
- Кара:: 2335 (Служебен)
- Обратна връзка:
Re: Странна ситуация с бензиномер
Може и да е заклинила стрелката, но по вероятно някое кабелче. Провери този от поплавъка до таблото, по него върви маса и се управлява по съпротивление. Като откачиш тоя кабел и стрелката забива на ПЪЛНО по принцип. Даже най лесно пусни едно ново кабелче ей така външно от поплавъка до уреда и дай контакт, ако не се оправи сменяй уреда. Някой от другите уреди по таблото прави ли такива работи?
Москвича трябва да се гали нежно с ЧУК!
И при мен правеше такива номера най-вероятно е от датчика в резервоара. Една ламаринка закачена за поплавака се движи по намотка от медна тел и с времето телта корозира и не прави хубава връзка. Свали го очисти намотката със шкурка спирт тя май си излизаше с малко зор само леко да не скъсаш телта, че е много тънка и накриви ламаринката към намотката по стегнато да се движи. Аз му пуснах и едно кабелче за допълнителна маса за по сигурно.
Последно промяна от Mosko на 31 Май 2011 22:51, променено общо 1 път.
Москвич 2140 ☭
При мен от масата на таблото правеше така.
-
- Член на клуба!
[quote=""naiden""]
[/quote]
Потвърждавам, и аз имах същата случка от лоша маса на таблото.
[/quote]
Потвърждавам, и аз имах същата случка от лоша маса на таблото.
Закрепих временно положението.Оказа се,че намотката на поплавъка е сдала багажа.Един колега от форума преди ми беше пратил поплавък (с пластмасовия корпус) и от два направих един,понеже той пък беше със спукан поплавък.Намотката на стария беше здала багажа.Пластинката която трие в намотката беше доста плътна - като местя поплавъка и се чуваше как щрака из навивките.Новия сякаш ми отчита доста голямо ниво.Аз съм с 200 грама бензин вътре,а той отчита на уреда 1/4 от резервоара.. Не знам,май и поплавък ще си търся,но го накарах да отчита вече.
- московчанин2140
- Глобален модератор
Бензиномера(указател нивото на горивото) на ,,Москвич"2140 е елекромагнитен тип с датчик тип БМ 134-Д.
Пълното съпротивление на датчика е 60 ОМ. Датчикът се проверява с омметър най-лесно. Откачен извод от него и пълен резервоар омметърът трабва да показва 60 Ома, при празен резервоар 1-3 ома.
По-нагоре беше препоръчано жичното съпротивление(потенциометър, реостат) да се ,,зачисти с шкурка"-НЕ БИВА. Просто има опасност от сериозно повреждоне на жичното съпротивление.
Промии хубаво с чист бензин(със спирт няма смисъл) и след това зачисти навивките с мек материл(ако искаш и с гума за триене на моливи). а контактната повърхност на пръзгача с груба вълнена кърпа или нещо подобно грубо....
Поздрави!
Бако.
П.С. Този тип указател работи през двете ,,маси" и на резервоара, и на таблото.
Тук може да се види и схемата(горе вдясно).
http://ze0n.nm.ru/pitan_vyhlop_sistem_m2140.html
Пълното съпротивление на датчика е 60 ОМ. Датчикът се проверява с омметър най-лесно. Откачен извод от него и пълен резервоар омметърът трабва да показва 60 Ома, при празен резервоар 1-3 ома.
По-нагоре беше препоръчано жичното съпротивление(потенциометър, реостат) да се ,,зачисти с шкурка"-НЕ БИВА. Просто има опасност от сериозно повреждоне на жичното съпротивление.
Промии хубаво с чист бензин(със спирт няма смисъл) и след това зачисти навивките с мек материл(ако искаш и с гума за триене на моливи). а контактната повърхност на пръзгача с груба вълнена кърпа или нещо подобно грубо....
Поздрави!
Бако.
П.С. Този тип указател работи през двете ,,маси" и на резервоара, и на таблото.
Тук може да се види и схемата(горе вдясно).
http://ze0n.nm.ru/pitan_vyhlop_sistem_m2140.html
Последно промяна от московчанин2140 на 31 Май 2011 23:38, променено общо 1 път.
Все великие! Все гениальные! А ракию выпить не с кем
Само при мен ли се случва така,че стрелката винаги когато колата се движи се клати из графата на скалата или трябва да стои закована на място,независимо от наклона на терена и когато се мине през някоя дупка?Пример,карам по равно.Уреда си отчита на 1-во деление.Тръгна по баир - уреда отчита,че резервоара е празен.По същия начин и когато тръгна на път - тръгвам от града с половин резервоар гориво,стигам до точка Б и вече резервоара тауж е празен.Изчаквам 15 минути примерно или повече,и стрелката отново се вдига,но този път малко - повече от 0-та,един вид връща се на позиция,колкото е изразходила примерно колата (7 литра за 100 км)..?Нещо не е наред или всичко е нормално?И колко литра бензин трябва да отчита нивомера в резервоара,когато е на 1-вата стрелка - 10,7 литра ли ?А колко трябва да показва при стрелка на уреда,сочеща "E" (empty) ?
П.п.Резервно гориво има ли,както при Ладите и другите западни машини?
П.п.Резервно гориво има ли,както при Ладите и другите западни машини?
Уреда на Москвича е ... неточен така да се каже.Не си ли правиш сметката можеш да останеш насред пътя.Моя примерно показваше винаги 1/4 пълно,кога е празен.Разнрах че лъжа на 2-рия ден откак имах Москвич.Тиках 2 км по наклон зарад тоя уред.Оттогава не му се доверявам, а мисля при сглабянето изобщо да не го връзвам
ЭТО НЕ ВАЗ, ЭТО АЗЛК........
Когато, Москвича се движи по байр уреда не отчита вярно , стрелката вероятно се тресе като остане молко бензин от друсането се плиска . :)
Последно промяна от krisi350 на 02 Юни 2011 21:12, променено общо 1 път.
Докато говориш,нищо ново не научаваш.
- московчанин2140
- Глобален модератор
Пак започнахме да я разводняваме, накрая няма да се разбира за какво иде реч!
Отвори, почисти, възстанови добре ,,масите" и елекрическите връзки и работи добре.
В края накраищата това е индикатор на ниво а не СИ(система за измерване) подлежаща на контролна проверка.
Отвори, почисти, възстанови добре ,,масите" и елекрическите връзки и работи добре.
В края накраищата това е индикатор на ниво а не СИ(система за измерване) подлежаща на контролна проверка.
Последно промяна от московчанин2140 на 01 Юни 2011 16:40, променено общо 1 път.
Все великие! Все гениальные! А ракию выпить не с кем
Re: Странна ситуация с бензиномер и няколко въпроса
[quote=""московчанин2140""]
[/quote]
Казах,че си реших проблема с измерването още преди да пишеш.Тия два въпроса ги зададох странично,трябваше да отворя нова тема ли ?Понеже не съм чел никъде,а и не съм видял тука във форума,такива въпроси ?Странно е защо на Лада и др. стрелката не се клати,а при мен,със всички 3 бензиномера които пробвах днес стрелката винаги си ''плава''.
П.п.Колкото до контактите - бензиномера е нов,да електрическите връзки са притегнати,да и масите са така,поплавъка си търка във намотката все едно има вътре е някаква механика а не едно колелце със човка,което търка по намотката,и ДА явно от вибрации и прочие стрелката пак се клати ?
П.п.Ето преименувах и заглавието ;)
[/quote]
Казах,че си реших проблема с измерването още преди да пишеш.Тия два въпроса ги зададох странично,трябваше да отворя нова тема ли ?Понеже не съм чел никъде,а и не съм видял тука във форума,такива въпроси ?Странно е защо на Лада и др. стрелката не се клати,а при мен,със всички 3 бензиномера които пробвах днес стрелката винаги си ''плава''.
П.п.Колкото до контактите - бензиномера е нов,да електрическите връзки са притегнати,да и масите са така,поплавъка си търка във намотката все едно има вътре е някаква механика а не едно колелце със човка,което търка по намотката,и ДА явно от вибрации и прочие стрелката пак се клати ?
П.п.Ето преименувах и заглавието ;)
-
- Потребител
Когато бензина в резервоара е малко стрелката почти винаги се клати от движението на бензина в него,въпреки че в резервоара има някви прегради.Както и някой спомена движението по наклон стрелката не отчита вярно.
Ако искаш нещо по добро и да отчита вярно-вземи смени бензиномера и стрелковия уред на таблото.
Ако искаш нещо по добро и да отчита вярно-вземи смени бензиномера и стрелковия уред на таблото.
На Ладите и Москвичите уредите са от различен тип,за това стрелката не се клати толкова но аз съм си сложил от 2106 уред и неговата стрелка се калти.
Зад всяка руска кола стои по-един мъж който твърди,че зад всяка руска кола седи по-една жена.
-
- Потребител
Според мен една от причините за лашкането е факта, че резервоарът на москвичите е широк и нисък, което спомага за по-голямо плискане на бензина вътре. Ама все пак показанията на уреда са ориентировъчни, не са измерване на грамове. Аз за малко съм карал и нива - наистина когато бензина намалее, може би по-малко се клати стрелката, обаче при завои или наклони и при нея стрелката почва да се мърда в зависимост накъде е завоя - или показва повече или по-малко и даже светва за момент лампата, обаче на равно показанията трябва да са най-близки до реалните.
Свят шарен, шматки бол!