Ремонти/подобрения на мойто москве.

Всякакви технически въпроси и теми. Ако няма под-раздел подходящ за вашата тема използвайте главния.
NikiSt
Потребител
Потребител
Мнения: 1
Регистриран на: 04 Авг 2022 16:23
Кара:: 2140

Re: Ремонти/подобрения на мойто москве.

#16

Мнение от NikiSt »

Здравейте колеги :P На скоро с баща ми се надъхахме да постегнем стария му москвич 2140/412, който седи от години в гаража на село. Има доста ръжда и кривини ткт тази корава машина до скоро се използваше да тегли ремарке по селските чукари и да се ходи за риба. Иска ми се да я приведа в по-приличен вид, даже вече си закупих един евтин автотенекеджийски комплект и започнах да изчуквам кривините, което се оказа доста трудна задача. Ще имам зор и с вкарването в прилежен вид на тапицерията. Можете ли да препоръчате пиличен автотапицер за варненска област кото работи на прилични цени?
Ще се включа с някоя снимка като напредна с ремонта, но все пак не ми се иска да влагам ного пари, а този джоган просто да се заформи като някакво хоби. 8-)
Аватар
m_g
Потребител
Потребител
Мнения: 89
Регистриран на: 21 Мар 2007 22:32
Местоположение: София
Кара:: Волга М21, Варшава и други

Re: Ремонти/подобрения на мойто москве.

#17

Мнение от m_g »

Най-простият и евтин начин да имаш хубав Москвич е да купиш запазен екземпляр. Цял Москвич 2140Д в отлично състояние струва да речем 3000 лева в състояние отивате на нотариус, КАТ, добавък на гражданската, преглед и се возиш. А представяш ли си от комшията дедо Пепи да има останал перфектен гаражен на 30000км, който да ти го дадат за 600 лева?

Поогледай се, виж си каква ти е къщата, каква ти е нормалната ежедневна кола, какви са ти доходите, имаш ли жена и деца и тогава се хвърляй да "реставрираш" или ремонтираш трошката от двора. Старите коли в общия случай са бездънна яма. Ако ти е за кърско каране, крепи му механиката колкото да не се разпадне и карай. Като се скапе, друг и така.
Съвсем отделно, това, дето си си го купил като комплект, не носи никакъв смисъл за вкъщи - това е част от оборудването на професионалния тенекеджия. Много по-лесно и евтино е да смениш намачканите ламарини с нови.
И ползвай предпазни средства - очила, маска, ръкавици, обувки с метално бомбе. Стружка в окото или накълцана ръка не са измислица, а реалност и се случват.
И какво, ще смениш кривите тенекии и идваме на боя. И на село, и в града, и на Луната, материалите са скъпи, труда на бояджията също. И пак - боядисваш сам на двора и получаваш кола с вид на ограда, или си плащаш като поп, чакаш месеци и накрая пак не е като хората, ама си дал примерно 4000 лева вместо 100 за мече, коресилин и емайллак за огради.
За тапицер - добър тапицер за целия салон с пода и тавана ще ти вземе от порядъка на 3000лв и пак ще е шит от съвременни материали и няма да е заводския. Цял Москвич без номера е 500лв, има и запазени екземпляри. Салонът ще си го прехвърлиш за един ден сам на двора.
Накрая за възкресяване на мъртвец си дал 15000лева, или си взел здрав за 3000?
Играл съм ги и двата варианта, взимането на хубава кола на добра цена не е лошо. Е, и великанската реставрация е забавна - други идиоти си харчат парите в казиното, ние си строим кола от части.
Публикувай отговор