Добре дошли в обновения форум на клуб Москвич. Моля ако имате някакви проблеми да се свържете с нас на e-mail: yankovpavel@gmail.com . Ако форума не приема вашата парола и сте сигурни че я въвеждате правилно, използвайте функцията "забравена парола", за да получите нова.

Eвросонда

boro s moskvicha
Потребител
Потребител
Мнения: 1566
Регистриран: ср апр 22, 2009 7:36 pm
Местоположение: Ямбол

Eвросонда

#1

Мнение от boro s moskvicha »

                                  Задължително: Пъхат евросонда в колите на газ 
Всички автомобили, които имат газови уредби на метан и пропан-бутан, трябва да бъдат снабдени с евросонда от началото на 2013 година. Това предвиждат промените в Наредба № 32 за годишните технически прегледи, публикувана на сайта на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.
Евросондата представлява своеобразна клапа, която се монтира към газовата бутилка на колата. При подаване на газ и след контакт тя пропуска горивото към двигателя, но ако например тръбата на газовата бутилка се скъса или възникне друга аварийна ситуация, въпросната клапа се задейства автоматично, затваря се и удържа изтичането на газта от бутилката.
При инсталирането бутилката минава задължително хидравличен тест и се правят проби за действието на приставката. Ако всичко е наред, се издава паспорт на съоръжението, а шофьорът е длъжен на минава ежегодно на технически преглед за изправност.
Между 100 и 150 лева струва монтажът на така наречените евросонди.

TIER
Потребител
Потребител
Мнения: 280
Регистриран: пет юни 10, 2005 9:46 pm

Re: Eвросонда

#2

Мнение от TIER »

Здравейте ! Аз съм с въпросната евро сонда , която си монтирах сам.После ходих на преглед на бутилката и за нов паспорт.Бутилката изобщо не я свалят а минават с ултра звук и така я проверяват за микро пукнатини в метала.Струваше ми не повече от 50 лв паспорта и прегледа (става дума за Пловдив до затвора там правят паспортите).Евро сондата се монтира по следния начин:
1) отиваш в магазин за АГУ там се пазариш и си купуваш новата сонда с клапанчето (струваше 70 лв , но си я взех за 50:)
2) източваш си газта от бутилката;
3) махаш старата сонда и слагаш новата (става с отвертка или лимбус )
4) имаш кабелче в комплекта , което прекарваш от сондата до копчето на газта и го свързваш там където са ти свързани клапаните на изпарителя , другото кабелче го хващаш на маса на удобно за теб място;
5) вече имаш новата евро сонда,която наистина спира газта при авария, но също така , като започне да ти свършва газта става много бързо.В смисъл караш си с 80-90 км/ч  и усещаш че ти свършва газта и ако спреш няма да можеш да тръгнеш пак.Почти като на бензин , както си караш и изведнъж спираш :)

boro s moskvicha
Потребител
Потребител
Мнения: 1566
Регистриран: ср апр 22, 2009 7:36 pm
Местоположение: Ямбол

Re: Eвросонда

#3

Мнение от boro s moskvicha »

Осем години по късно вече с новата евро сондата по новите изисквания.Като изисквания добавих и нова бутилка ,също по изисквания добавих и нова тръба и нов кабел който следва тръбата......
И сега паспорта с "прегледа" е 50лв
Прикачени файлове
DSC01428.JPG
DSC02049.JPG
DSC01298.JPG

ALEX
Член на клуба
Член на клуба
Мнения: 1302
Регистриран: чет авг 04, 2005 12:18 am

Re: Eвросонда

#4

Мнение от ALEX »

И аз съм си мислел за такова разположение на бутилката... Колко литра е тази ? Иначе ми се струва малко по-опасно при удар отзад....

Отговори