Страница 1 от 1

Маховик

Публикувано на: Съб Дек 26, 2020 3:19 pm
от andi1
Подготвям един 408 мотор, но забелязах нещо интересно. Има пукнатини по контактната повърхност на маховика със феродовият диск. Та питането е следното, има ли смисъл да го дам на стругар да свали някоя стружка от него, ще има ли промяна в работата на съединителя когато се изтъни маховика? Ще се усети ли на педала това? Да слагам ли друг маховик, щото съм чувал, че маховика се балансира със коляновия вал, а пък с друг маховик ще избяга баланса или няма вярно в тази теория?

Re: Маховик

Публикувано на: Нед Дек 27, 2020 9:57 am
от Стефчо
По принцип има нещо вярно в това за баланса, но едва ли ще усетиш нещо кой знае какво. Имал съм подобен случай с маховик от 412. При шлайфане забелязах, че има пукнатини в една определена област, но за сега няма проблем при работата.
На педала няма да усетиш някаква разлика ако го зачистиш, но си мисля, е пукнатините са прекалено дълбоки и няма да излязат с зачистване около милиметър, но поне ще се изправи повърхността.

Re: Маховик

Публикувано на: Нед Дек 27, 2020 8:25 pm
от andi1
А как стои въпроса със смяната на камбаната на маховика? Чел съм, че той бил разпробиван заедно с блока на мотора и не било добре да се слага на друг блок. Има ли опит някои със смяна на камбаната?

Re: Маховик

Публикувано на: Пон Дек 28, 2020 10:15 am
от Стефчо
За камбаната не би трябвало да има каквото и да е значение. Тя е отделен корпус, който би трябвало да е напълно взаимозаменяем.