Доста празници и други задачи, но все пак имаше не малък напредък по колата. Това се дължи най-вече на колегата Стафан, който отдели един цял ден, в който работи по колата въпреки, че бях прекрасен домакин и даже не направихме и почивка за ядене и вода. На 29-ти почнахме от към 10/11 до 9 вечерта, докато не я изкарахме на малко возене, чак после се сетихме, че не сме излизали от тоя гараж 10/11 часа.
Не мога да отрека, Стефан каза, че ще я изкара да се повози и наистина го направи, макар до 10 минути преди да я изкара да не го вярвах изобщо:
На кратко какво сътворихме, защото няма твърде много снимков материал, поради бързането и мърсотията:
1. Стефан нагласи карба както трябва, че да върви, намаза му гарнитурата, която изобщо не бях сложил и подкара оригиналната помпа на колата да качва бензин, като резултат мотора вече пали самостоятелно и работи относително стабилно.
2. Оправи след мен двете горни помпи на съединителя и спирачките, сложи клапанче за спирачките сега това вече е завършено.
Работихме по спирачките на предно ляво колело и долна помпа на съединителя едновременно, киснахме и така натам.
3. Предно ляво колело накрая имаше нови цилинерчета, маркучи и накладки, като цяло всичко ново. Едно работещо колело.
4. Съединителното бутало не можахме да го сменим с новото, защото се оказа или различно или преправяно в сравение с това на колата. Не беше захванато със зегерка, а беше по-дълго и влизащо по-дълбоко с по-къса шпилка и монтирано с един ринг, през който се застопорява към корпуса с два болта. В крайна сметка взехме вътрешната зегерка от новата помпа и рециклирахме старата, която не беше в много добро състояние, но го направихме с идеята колкото да има съединител за момента. Ще търся зегерка и по-дълга шпилка за новото бутало. Като цяло дойде съединител накрая.
5. обезвъздушихме спирачките до колкото може, сменихме едно водно съединение, защото толкова имах ставащи и наляхме малко вода да разцъква, аз после долях антифриз, но като мина 6 литра почна да тече от някъде от пасажерската стена, не съм гледал.
6. Видяхме защо е сложен спирачния маркуч при сервото, реално тръбата не може да хване в резбата на сервото дето идва от помпата и за това са сложили тоя маркуч, защото той лови. За момента сменихме маркуча само, пък ще видя натам, може цяло серво да сменя, да съм сигурен.
7. на другия ден смених всичко и по предно дясно колело и монтирах и втората нова гума. Обезвъздуших и ми се струва, че отзад също заработи системата, явно буталата заработиха, няма видими течове, ако се обезвъздуши май ще има спирачки навсякъде вече. Все пак ще сменя всичко и отзад следващия път. За момента спирачките изглеждат работещи, като не знам сервото в какво състояние е.
Тук всичко изглеждаше по-свежо, но въпреки това демонтажа стана много по-трудно, имаше всякакви запекли неща. Може би не бързах и работех по-спокойно, но смених всичката грес на главината и измих добре, определено повече ми хареса как сатан, макар и Стефан най-вероятно да е прав и като се смеси новата грес и другото да отпусне, но мисля да го преправя това пак.
8. Отворих едната сонда на резервоара и останах приятно изненадан от това което видях. После сипах 2/3 литра бензин и всичко се разтвори и лъсна. Беше почти празен, явно е източен преди да се остави и нямаше капачка като го намерих отзад, което явно е помогнало на бензина да се изпари без да стане гнус. Мисля, че резервоара е на 100% ставащ. Другия път 2 маркуча, измиване и мисля да се ползва. След като налях бензин, всичко дето се вижда като смрад на тия снимки лъсна. Мисля, че направо се разтвори.
Ето как е с бензин:
Накачвам и снимките сега, но са оскъдни.
Няколко въпроса:
*зегерки съединител - тази дето е от вътрешната старана и държи да не излезе буталото и тая отвън дето държи буталото към камбаната от къде и от какво могат да се намерят и по-дълга шпилка?
*Какви маркучи да намеря за бензиновата система? Трябва да сменя два отпред, които са ясни, а отзад от сондата до къде върви този дето влиза в купето? В момента отпред съм сложил един дето е за обратна нафта, но не вярвам да издържи.
*Резервоара с какъв разредител да го изплакна преди да почна да го ползвам, в момента е с бензин налят?
*Сондата и цедката какво да ги правя? Комплект ли се продават или само цедката се сменя, защото цедката изглежда доста зле в момента?
* Не съм съвсем сигурен за момента, но както изглежда ще трябва да сменя всичко по изпускателната система или може би почти всичко поне. Някой може ли да даде схема и насока какво трябва да се купи. До колкото разбрах има 2 гърнета и двуцевка, също така има и гарнитури, може би някакви шпилки и държачи? Хич нямам идея как е, но поне да почна да търся части.
Сега може да се мести напред назад и определено нещата изглеждат по-лесни вече. Следващата стъпка ще е да оправя спирачките и отзад, а след това веднага ще се заловя с козметика - пране, чистене и успоредно с това водна система и някои неща под капака тип алтернатор, перка и така натам.
Отново огромни благодарности на Стефан за всичката помощ, която ми оказва не само сега, но и от самото начало!
Брей, браво, чудесна работа. Стефчо е голям човек, браво и на него Много се радвам че я подкарахте. Нали казах че един ден е достатъчен Още един ден работа и ще е готов за път Сега относно зегерките - на късмет е да намериш такива, особено голямата. Тя малката реално може да си я извиеш и от тел, не играе роля, служи само колкото да не изпадне буталото, но при нормални ситуации няма как да изпадне и без тази зегерка. Принципно няма голям смисъл да сменяш цялото цилиндърче, освен ако не тече много. Такава "шпилка" също е на късмет, търси втора употреба. Може би си взел за 2140, но те имат разлика с 412. Трябва снимка, че така не се разбира точно какво имаш предвид. Относно бензина - най обикновен маркуч за бензин 8мм. върши работа. 1 метър ще стигне. Този в багажника стига само до там дето влиза в купето където влиза в меден тръбопровод, но скобата се намира под купето. Резервоара мисля само промивка с бензин е достатъчна. Сонди трудно се намират и там е на късмет инак са си комплект с цедка. Препоръчвам просто едно филтърче за бензин да си сложиш. Изпускателната система се състои от двуцевка, средно гърне и крайно гърне. Има ги по магазините и по интернет. Само че има едни нови сега украински дето последно ми предлагаха, ама чеп за зеле не става от тях и не вземай такива. В магазините има и все още крепежи за ауспусите. Има една гарнитура между колектора и двуцевката, две големи скоби за тръбите на средното и задното гърне и 3бр. гайки със шпилки дето свързват колектора и двуцевката. Има и три ремъка на които виси задното гърне, тях ще трябва да си отрежеш от здрава гума, защото не се продават. Главата притегнахте ли ?
Благодаря за укоражителните думи, но колкото и напреднахме, толкова и е далече от това да е готова за път. Надявам се другия път като ида да монтирам още 2 нови гуми и да оправя и спирачките и отзад напълно, но още ще и трябва серво, което не съм намерил.
Тъй като почвам да се замислям дали ми се обезвъздушава 100 пъти, може би ще трябва да се бръкна за фантастичната цена от 180 лв, което е единственото ново, което съм намерил за мемента.
За маркучите питах, защото знам, че има много проблеми с неоригинални маркучи, но те реално може би се отнасят за колите, които имат маркучи в резервоара. Може би точно за тези няма да е никакъв проблем, аз реално отпред сега съм сложил такъв за обратна нафта, но ще го сменя с нещо по-подходящо.
Ще почна да събирам и водни съединения, ще си трябва, резервоара, и задните спирачки се надявам другия път да са готови на 100%, но от там следват и доста други неща. Дори дреболиите като подмяна на всички крушки, хубаво почистване и подкарване на чистачките и пръскалката ще отнемат доста време.
Буталото на съединителя е каквото трябва и с правилната зегерка ще стане, но и ще трябва шпилка, като за новия модел стандартна според мен.
Изпускателната система съм намерил вариант за всичко, включително и за тампоните, но качеството никой няма как да знае и пак не е много евтино, ще го видя и това в движение.
Не съм правил нищо по колата, поради лошо време, ски, ковид и какво ли още не, но малко по малко събирам части и се надявам другия уикенд да монтирам нещо.
Имам почти всичко за спирачките вече, без сервото.
Имам всичко по генерацията ново.
Уплътнение за багажника, нехромирани чистачки, някои водни съединения.
Зегерките за новата помпа на съединителя, но нямам дълга шпилка още, а май ми трябва.
Някои други дреболии дето изпаднаха.
На теория, ако монтирам каквото съм купил трябва да има рабоещи спирачки, дори сервото да не става, генерация, съединител, резервоар и ще е въпрос на дребни доработки да мине преглед, но да видим какво още има да излиза. Не подценявам монтажа и на тези неща, няма да е много лесно без канал или подемник.
Това със генерацията не го прави на село без оксижен. Ще се съсипеш и нищо няма да стане като хората. Мъчил съм се като малък да сменям сам грънци пред блока, оставил съм много пот и много кожа на асфалта.
Оправи спирачки, резервоар и съединител - да си върви колата без ядове. Вземи си едно камионче, докарай си го на София. Отиди в сервиз за ауспуси. Батко майстор ще ти нагрее тръбите и ще ги пасне, да не ти опират по пода или моста.
Съвсем офтопик, аз си поръчах цяла генерация на Волгата в сервиза на Дидо Гущера срещу пощата в Лю'лин 2. Отличен специалист, прави генерации и на бегачки, има много хубави машини и стана смея да кажа перфектно. И на други места правят гърнета - Крафт и разни знайни и незнайни араби, които също ще свършат работа при наличие на самите тръби и шумозаглушител.
Оправяш му генерацията и минаваш КАТ спокойно. После е лесно. Каране и правене когато трябва и ако трябва.
Малко ъпдейт, всъщност вече и серво има, трябва едни накладки да купя от някъде и да събирам.
Аз си мислех, че тези тръби се навират една в друга и се стягат със скобите дето купих. Не знаех, че има философия. Ще видим как ще е, но ще е доста неудобно с разнасяне насам натам ако трябва. Надявах се от оня гараж да ходи на преглед направо, ама ще видим.
Иначе при тия цени, ако не целях точно на място да се направи бих я закарал за къстъм генерация и точно това ще направя, ако почнат тези да ме дразнят, правил съм го на други коли и съм доволен от резултата. За сега ще направя опит, пък ще видим.
m_g написа: ↑14 Фев 2022 10:52
Това със генерацията не го прави на село без оксижен.
Хехе, колега m_g това е москвич 412. Супер измислен като конструкция и ремонто-пригодност. За 18 години откак карам москвичи никога не ми се е налагало да ползвам чужда помощ, нито подемник. В най лошия случай ще трябва просто един чук Системата е права, има място за всичко, дори без канал и подемник. Дори може да се изкара генерацията и малкото гърне през предния кош. Единствено има повече болтчета при колектора, където за да се свали лесно само трябва да се отвие гайката на хебела и остта му да се изхлузи надолу инак колектора опира в него и трябва да се повдигне малко двигателя /това ако не се свали гайката/. После остават три болтчета на задното гърне и две скоби между двуцевката и двете гърнета. Останалото е малко бой с чука и преди това да се накиснат сглобките с WD или просто с вода. А забравих има и един държач на двуцевката към кожуха на скоростите, ама ако е сменян някога съединител със сигурност е махнат. Колегата moskvich 408 ще смени цялата система без даже да повдига колата. Аз тъй като корема ми пречи повдигам дясната страна с около 20 см. И си лежа и си сменям всичко Е сега след зимата може би ще ми се наложи да повдигна с още 10см. поне, ама такъв е живота
п.с. m_g - като нямаш москвич и не знаеш колко лесно се ремонтира
Ne6tosmisleno написа: ↑14 Фев 2022 12:12
Аз си мислех, че тези тръби се навират една в друга и се стягат със скобите дето купих. Не знаех, че има философия. Ще видим как ще е, но ще е доста неудобно с разнасяне насам натам ако трябва. Надявах се от оня гараж да ходи на преглед направо, ама ще видим.
Точно така, една в друга влизат и се стягат. Никаква философия няма. Така, че действай направо
Аз затова си купих Шкода, дето има едно гърненце със все двуцевка и изходяща тръба (дебела като на мотопед поради свръх мощния двигател). Там пък се късат трите шпилки на колектора, до сега не съм видял Шкода да не е с болтове система хризантема.
На Ладата всичко е под някакви ъгли, двуцевката се вади с клизма и всичко винаги опира и дрънчи, ако не е гряно и напаснато по пода на съответното возило. Класиката е цялата система да виси на дясното въже на ръчната.
Посипвам си главата с пепел - просто се опитвам да помогна.
Най удобна за ремонт за такива с корем като мене е Нисата. Там без подемник свалям и качвам кутията пред блока.
Веднъж така на работа отивам да я мия на мивката в обедната почивка. И кво дръпнах лоста, каза пук и ни напред, ни назад. Точа маслото, свалям страничния капак, зацепвам лоста на вилките и връщам цялото извращение обратно под смаяния поглед на колегите. И нали, наливам ново масло, което съм си купил. Нисата запалва, кррр - първа! Победоносно спирам за миене.
А под Варшавата вече запиням. Едно време се врях отдолу без засечки, ама вече не става. Главата влиза, туловището не.
Там кутията се вади нагоре, има си капак на пода. Два пъти съм я свалял пред блока навремето. Кой да ми кажа да си сложа отначало съединител с диафрагмена пружина. Бях сложил палцов. Голяма грешка.
В събота тръгнах с много багабж в малко кола и естествено не успях всичко да монтирам но направих каквото можах. Нямма много снимки, мръсен бях и изморен:
Свалих резервоара, изплакнах го и го оставих да кисне надолу с главата. да свали и от горе боклуците. Възползвах се от липсата ми и смених маркуча от тръбичката до резервоара, после задняи спирачен маркуч и откачих старото задно гърне. Така и така бях подхванал генерацията продължих натам. Като стигнах до двуцевката не можах да развия шпилките. Накиснах ги и реших да продължа със сервото докато чакам.
Сложих новото серво, имаше тук там нещо позапекло, но стана работата. Дори мисля, че и стоп машинката може да тръгне. Старото беше пълно със спирачна течност, добре че всзех новото, дано да е и читаво.
После свалих и двуцевката, пъро тръгна най-трудната шпилка, но излезе със все шпилката. Добре че бях купил нови. После другите излезнаха за жалост само гайките, щеше да е добре всичките да ги сменя, но не се занимавах, изглеждаха прилично. Сложих новите гайки и натам.
Монтирах тръбите и не остана много време за друго. Като цяло вървеше мъчно работата, но стана.
Последно промяна от Ne6tosmisleno на 29 Мар 2022 17:37, променено общо 2 пъти.
Задното и средното мисля, са един вид, марка, от Слатинска ги взех. Уж руски. Двуцевката мисля е оригинална или нещо старо и е малко по-масивна. Всичко приличаше доста на нещата които свалих.
Много яко, ползвах сайт за качване на снимки, котйо ползвам от над 10 години и нямам изгубена снимка и явно санкциите са го хванали Ще трябва да кача пак снимките.