Москвич 412 '71

Забавления, снимки, видео, поздрави, хвалби, новини за сайта, отдел чистота и др.
Публикувай отговор
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител
Кара:: 412 '71

Re: Москвич 412 '71

Мнение от Ne6tosmisleno »

Методи Кръстанов написа: 15 Дек 2021 08:51 Този 412 наистина ще излезе много интересен. Нямам търпение и аз да го видя :)
Като отворя вратата на гаража и става навалица отпред. Явно комшиите ги лови носталгията по отминалите времена, даже идват да се снимат.

Почти всяка събота и неделя панаира е отворен, на обхода Лютидол-Мездра е на пътя.
Аватар
m_g
Потребител
Потребител
Кара:: Волга М21, Варшава и други

Мнение от m_g »

Ето, и аз научих нещо ново.
Много си обичам Жигулите, ама джантите ГАЗ са си по-красиви и туй то.
Не знаех, че и Москвич 13 цола са с големите вентили - мислех, че са така само Волгите. Виж ти...
Това прави намирането на читави вътрешни съвсем сложно. За 15ки съм купувал със широк вентил от Диана, ама сега как е работата, не знам.
Та така - с две ръце за безкамерни с голям вентил - пак от въпросната Диана могат да се купят, или от друга някоя верига, като Радиал, Примекс и т.н.

Последно с големи вентили си правих Нисата в Радиал - там намерих нови Тойо с правилния размер 6.50-16С със стар, ама много стар ДОТ и естествено, ги купих, както и комплект големи вентили. Малко от рубриката "На свинче - звънче", но ето - скапан, ръждясал микробус на "оригинална боя", но с джанти на пясък и прахово и нови тасове. Джантите си бяха изцяло на ръжда, та нямаше как.
Изображение038132248-big by M G, on Flickr

Помежду другото, това за дефицита, дето Методи го каза, днес си го говорихме с по-стари колеги и веднага ми разказаха няколко истории от практиката на сервиз "Жигули" в Кмяжево (въпросните колеги са имали и двамата Жигулита). И "Москвич" на Ботевградско не е бил по-различен - без 5лв в талона седиш и не те приемат въобще.

Методи, можем да направим някоя съвместна визита в Лютидол, и на мене ще ми е интересно да видя колата.
Методи Кръстанов
Член на клуба
Член на клуба

Мнение от Методи Кръстанов »

Ооо, с удоволствие може да направим един поход до там :) Живот и здраве през януари месец ако тъща ми приеме моите молби и жертвоприношения и прибере за малко дъщеря си и внучка си и ме спаси за две седмици от тези женски олицетворения на средновековната инквизиция ще имам малко свободно време. И може да се порадваме на този интересен 412 :)

А големите вентили са чак до края на 412. При 2140 вече са малките. Хубавото е че ги има навсякъде.
И ето снимка на джанта правена и боядисвана с безкамерни гуми от мен без никакво старание. Цената на джанта излиза около 1.50лв. за спрей, някакви стотинки за шкурка и вентил:
Изображение

п.с. това е най добрата шарка и зимна гума за мен. За съжаление вече май не я правят.
Аватар
m_g
Потребител
Потребител

Мнение от m_g »

Методи, дано се сбъднат твоите молитви. И аз ще направя известно жертвоприношение, за да заведа малкия москвичист (кара зелен Москвич с педали) при баба му. Тая последната джанта не е ли Заря? Забелязвам характерен шев.
С Драго от Бяла Слатина редовно обсъждаме темата за регистрационните номера. Първата Жигула на дядо ми беше ВрА 05-70, значи грубо 100 коли след Москвича, който доколкото разбирам, е живеел в Борован. Купена от Мототехника - Михайловград. Понеже въпросната Жигула не е наша от преди да се родя, годината на производство е загадка. За момента я мислех 1971, ама явно и тя е купена 1972г. Въпросната доживя до новия век, вече синя (оригинално е била бяла). 1983-та била на 360000км, на колко е била 2002-ра... Роднини пък имаха 408И пак ВрА.
Една от белослатинските Варшави беше Вр 75-нещо си и е от есента на 1970г.
И въобще чисто Вр се е появявало и на по-нови коли, явно са давали стари номера и по към средата на 70-те.
При всички положения тези стари номера от колата следва да се съхранят.
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител

m_g написа: 15 Дек 2021 15:49 При всички положения тези стари номера от колата следва да се съхранят.
Ами ще ги запазя, нядявам се да не ме погнат някой път заради това. Иначе надявам се времето да е прилично, почти всяка седмица пътувам на там, ако става. Добре дошли сте, определено мога да използвам опита който имате, защто аз доста се чудя докато разбера нещо как става.

Вчера казах идеята ми за регистрация на Стефан, мисля да я регистрирам във Враца и дори може да платя за номера живот и здраве да е същия.

Честно казано и аз почвам да се изкушавам да им тегля една боя. Ще го преспя още една вечер. Хем не са зле, хем много ме кефи хубавата джанта. Имам идея ка кда запазя номера, но ще спя и тогава ще реша.

Кажете наистина какви вентили и от къде да взема? По възможност метални - 6.50-16С това ли е размера?
Методи Кръстанов
Член на клуба
Член на клуба

6.50-16C e размера на гумите на Нисата на m_g :) Много рядък модел вече и затова ги е взел въпреки че са били стари. Вентили имаше поне преди година във всеки магазин за авточасти и гумаджия. Само дето гумаджията го продаваше на 2 лева бройката, иначе аз си взех по 30ст. цял плик от интернет сайт някакъв но не го помня вече. Просто в магазина казваш че търсиш широки вентили или за уазка :) Но в интернет има много и мисля че са само един вид широки. Метални вентили не се слагат поне според мен - закачаш го в нещо и до там. Освен това не съм и виждал да има такива метални. Номерата ще ти ги вземат, освен ако някой не ги загуби или не ги открадне по някакъв начин, за което трябва да заявиш и да попълниш декларация :) И после съответно някой чичко полицай да не ги види някъде и провери че са заявени за откраднати.
А че ще нахалстваме да видим колата, това е сигурно :) Живот и здраве догодина няма как да се отървеш от нас - една тумба хора с маниакално компулсивно - депресивно разстройство на темата "Москвич" и особено ранен 412 :) Абе по принцип сме си нормални, ама дефакто сме си луди :)
Относно джантите - аз съм за оригинално състояние. Той целия москвич си е оригинален и това е най ценното. Чифт втори джанти се намират навсякъде и не са скъпи.
Аватар
m_g
Потребител
Потребител

Мнение от m_g »

Пак се дублираме с Методи. 6,50-16C е размера на гумите на Нисата. Същият размер са и на ГАЗ69. Усилена, висока бусова гума.
Вентили търсиш камионджийски, няма нужда да са метални - и гумените стават без проблем.
Не зная от къде си и къде планираш да го караш. Паради, мероприятия, разходки - трябва да ти е под ръка. С врачански табели из София ще си като бяла гарга и рискуваш да те спират често, дори и само да разгледат колата. Да не говорим, че в София са относително по-свикнали и толерантни към стара соц техника и ще е малко по-лесно всичко да мине гладко. Препоръчам да ангажираш професионален регистратор на коли, за да са ти изрядни документите и да не висиш по опашки.

Ще дам и още един непоискан съвет. Оправи си документите, да е на твое име и в движение, и след това инвестирай в нови части и скъпи ремонти.
Правилата се затягат и е добре да натиснеш в посока регистрация.
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител

Току що купих 4 цилидърчета за преднтие апарати. Сега остава и някак да се появят на колата...

Ами то хубаво да я прехвърля на мое име, но после имам 2 седмици да мине преглед. Трябва да е готова за преглед, че да я прехвърлям, а за мометна още е далече от това, иначе всичко това ми казват. Сега ще взема основните неща нужни за тая работа - гуми, всичко по спирачките, което трябва май е налично или почти, само трябва да разбера как се монтира, по мотора се надявам някой от вас да може да удари едно рамо за центровки и да се вкара като цяло стабилно работещо състояне, взел съм и долната помпа за съединителя нова, поръчал съм бензинова.

На теория, ако тия части се монтират може би колата ще може да мине преглед, но за сега си е само теория, не знам какво още може да излезне.
Аватар
m_g
Потребител
Потребител

Мнение от m_g »

Като заработи, от елементарните неща - водна помпа, маркучи на радиатора, термостат, кран за парно, маркучи за парно... Промий системата с Антикалц. Това е препарат за кафемашини, ще измие котления камък, щото Борованската водъ не а водъ като водъ, ми а водъ да си... Силно варовита. Нисата е бивша ореховска, и тя беше задънена от котлен камик.
Тия техники са карани на вода, не с антифриз и в резултат страдат от котления камък.
Антикалц се купува например от фирма Марвин до Мтел - бившият завод Ворошилов.
Взимаш две туби по 5л. Едната туба вътре с вода, да работи 2 часа на отворена капачка на радиатора. Кипи, излиза гняс... Оставяш химията да преседи една нощ и промивка с вода от маркуч на отворени всички кранове и парното и работещ мотор. Прочистваш пробките с тел, че се задръстват. И така още един път. Препаратът не е агресивен към медта и алуминия.
Вече след като си промил котления камък, слагаш нова помпа и нов термостат, както и маркучи и нови скобички.
Ако като запали не вие и не грее, караш така докато не почне да вие и тогава вече обслужваш охладителната система.
412 по принцип не грее и е отличен двигател.
В идеалният свят трябва да си сменил масла в мотор, скорости и заден мост.
Ръчната трябва да ти е регулирана.
Чистачки и пръскалка трябва да работят.
Светлини и клаксон е ясно.
Методи ти е казал за стартера, виж и алтернаторът дали зарежда и дали не издава странен шум. Нов Г-250 не е скъп (50-80лв от човек) и спестява маса ядове.
Резервоарът трябва да се оправи или смени, дано не е изгнил и дано няма смола от стар бензин.
Прегледай си хубаво и металните спирачни тръбички. Ръждясали, прегънати и така нататъка - сменяват се с нови от магазина или се правят медни. Не знам каква е унификацията по резби с УАЗ и Волга, че за Москвич нищо вече не се продава като хората. Системата трябва да ти е херметична.
Прегледай си кардана. Ако има гресорки на каретата и шлиците, малко хубава водоустойива синя грес няма да навреди. Текаламит вероятно има някъде из багажника.
Огледай и преслушай лагерите на предните колела. При шум - всичко долу и нови, както и нови семеринги (предполагам е със семеринги както волгата).
Нищо сложно няма, само трябва да се действа методично.
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител

Хах, това беше доста информация. За охладителната система не съм се разбързал твърде много, ще се възползвам от съвета за препарата, но като цяло имам някакъв опит с чистенето и на по-голями смрадове от това. Посъветваха ме да махна термостата за начало, после ще видим, но тая част не ме притеснява, дори да ми отнеме време мисля, ще се справя някак.

Иначе от това дето съм видял до момента изглежда доста добре водната система, не бих се изненадал със смяна на няколко маркуча и промивка да работи.

Маслото на мотора е сменено, но имам втори филтър, като поработи малко, ще сложа 10 40, сега е м10д за промивка. Това на скоростите и дифа се надявам да не е сложно за смяна, дай боже да стигна и до там.

Ръчната е ясна, без нея няма да мине, както и стъклоизмиването и чистачктие са задължителен елемент.

Светлините са проверени и в момента всичко без стоповете работят, надявам се като пиключа със спирачната система да дойдат и стопове. Иначе ще сменя всички крушки с нови и това не ме притеснява към момента. Клаксон и мигачи има работещи.

Стартера е направен вече, няма да го мисля. Атернатора трябва да го видя като колата заработи нормално, не съм го мислил към момента, но преглед с един 90 амперов акумулатор все ще мине.

Преднтие колела мисля да гресирам лагерите, и най-вероятно първо ще ги измия от старата грес с обезмаслител. не знам дали така се прави, така правим на количките и там става отлично, пък ако трябва нещо друго ще мисля.
Аватар
m_g
Потребител
Потребител

Мнение от m_g »

Ето ти малко челен съветски опит по темата:
Предни спирачки:
https://www.drive2.ru/l/603118412792597870/

Лагери главини:
https://www.drive2.ru/l/605962024739934009/

За стоповете - вече ти писах - нова стопмашинка, ако не е предпазител или кабел. Има с различни видове букси, вероятно оригинално е като на Волга с кръгли. Вземи си от Авторесурс на Ботевградско, има ги и не са скъпи. На Козлодуй последно май нямаше. Идентична е на ГАЗ, УАЗ и АЗЛК. Има ги и по мотокарите.
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител

Стоп машинката е на сервото, ще видя дали работи като подкарам спирачките и тогава ще мисля, сега съм питал един дето продава и ново серво направо, да видим.
Методи Кръстанов
Член на клуба
Член на клуба

Колега m_g, 408 и 412 са с медни тръбички. От 2140 насетне са с железни. Образно казано 408 и 412 са правени да са вечни, което личи че въпреки бай ганъовската подръжка /демек никаква/ и нямам предвид конкретния москвич, все още след 46 години са на пътя /вече най младия 412 гони 47г. :)/ И стават и в днешно време за ежедневни коли което лично съм доказал и показал. Още се чудя как нямаш никакъв 412, ама.....има време.
Инак алтернатора също е вечен. До момента не съм имал проблем с алтернатор. С релета за зареждане да, но не и със самия алтернатор. На този 412 би трябвало и да има гресорки на лагерите на полуоските - намират се на самия мост зад барабаните. Вътре 100 процента има опечена грес и е хубаво да се набие нова. Гресира се просто като завиеш капачките на гресорките които са с големина на капачка на шише. Но пък може и на ранните 412 да не са слагали, 408И от тази година поне ги има. Лагерите на предните колела - гайката се затяга само на ръка докато обере луфта и колелото да не мърда. После се слага шплента. Ако не съвпадат дупките на шплента затягаш докато дойдат но съвсем малко. Ако пак не съвпадат развиваш дори с риск от лек луфт. Няма смисъл да миеш главините старателно, просто изчегъртай старата и сложи нова грес. Капачката също се пълни с грес, но не много, тъй като служи за резерв. Сега първата ти цел обаче е развиването на предните цилиндърчета за което трябва просто силен натиск и някое и друго споменаване на някоя леля или майка :)
И в духа на сезона една снимка на ежедневен 412 в наши дни :)

Изображение
Аватар
m_g
Потребител
Потребител

Мнение от m_g »

Медните тръбички са нещо чудесно. Не знаех.
За алтернатора - и аз карам с Г-250, но във варианта му Г-254, който го дават за ремонтен включително на М-ч 412 и май щатно е слаган на някакви 80-тарски Волги. Става на щатното място и е с вграден електронен регулатор на напрежението. Струва същите пари, само човек си спестява един проблемен реле-регулатор, особено ако някой някога е бърникал по него.

Моето нямане на Москвич сме го обсъждали - харесвам по-старите купета, в които не се събирам. Едно, че съм дебел и второ съм висок, а на всички до 1975г. наклона на седалките не се регулира. Виждал си ме как се сгъвам включително в синята ракета от последния ти пост.
Засега зелен Москвич с педали най-редовно кара сина, а аз се задоволявам с това да търкалям различни Москвичи по мокета, като ми даде. Научил се е и го маневрира майсторски из апартамента. Малко ме е яд за ремонта на коридора и за Москвича, ама от друга страна пък много се радвам на ентусиазма на детето. Нашите на мене не ми даваха, ама ние сме по-толерантни - да кара и да се кефи, сега му е паднал Москвич цвят палма ли, или лиана беше. И на тъмно, гаси лампите и на фарове, с батерия 4,5В - кеф!

Гледам аз да си карам Волгата, тя ми уйдисва и по габарити, и по килограми, а и си ми харесва на вид. Тая година вече е съвсем изправна и пак съм минал 4-5000км, което никак не е зле.

Обърнахме темата на чат, дано колегата не ни се сърди. Така става, като се виждаме рядко, пък и ни се иска да сме полезни все с нещо за да тръгне още един Москвич по пътищата. Трябва верно да се разходим и да направим една визита.
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител

Малко експерименти:

Изображение

За момента съм решил да оставя оригиналната боя, както казахте ще взема други джанти някой път за красота. Все пак реших да ги изшкура и да им сложа някаква боя отгоре по бордовете, да не правят мизерии с гумите, ето резултата, дано да е здрава боята, ще видим.
Публикувай отговор