Москвич 412 '71

Забавления, снимки, видео, поздрави, хвалби, новини за сайта, отдел чистота и др.
Публикувай отговор
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител
Кара:: 412 '71

Re: Москвич 412 '71

Мнение от Ne6tosmisleno »

ianchev написа: 15 Май 2022 14:19 Обезвъздуши ги с вакум-помпа.
То въпроса беше докато съм там някакъв човешки начин дето да го направя, другия път ще си приготвя и капачка се вентил и ремонтен комплект още два три за помпи и пе--с помпа ако трябва... Просто не мога да повярвам, че е направено така заводски всеки път като сменяш течността да береш тия ядове.

Поне съединителя го направих бонбон вече. Харесва ми как работи сега.
Методи Кръстанов
Член на клуба
Член на клуба

Мнение от Методи Кръстанов »

Не е така заводски. При спирачната помпа на 2140 се берат ядове, но при 412 е супер лесно. Съединителя даже никога не обезвъздушавам, просто няколко напомпвания и е готов, така е и с помпата на спирачките. Или нещо не е сглобено както трябва или сте объркали гумичките /може и да са били калпави/. Единствения проблем на спирачната система на 412 е че е еднокръгова. Инак е перфектна, медни тръбички, помпата се прави буквално за две минути със свалянето, сервото се поправя с песен, цилиндърчетата също /е освен предните ако са стояли 20 год. така/

п.с следя с интерес и чакам заветните рег. табели да ги видя монтирани
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител

Методи Кръстанов написа: 16 Май 2022 15:13 п.с следя с интерес и чакам заветните рег. табели да ги видя монтирани
Принципно ако спирачките заработят е готова на 100%, но не поиска да обезвъздуши, аз имам съмнение, че клапана е запушен и днес взех всички възможни видове гумички по дебелина размер производство и така натам. Другия път ще я направя вече като избирам на място най-подходящите, защото определено едната гумичка на съединителя беше направила проблем и после тръгна след като обезвъздуших, но на самотек не успя да се напълни за почти цял ден достатъчно. В момента смея да твърдя, че той работи вече както трябва.

Предния път спирачната помпа се обезвъздуши сама относително лесно след поставянето на тоя клапан, според мен сега нещо се случи, но ще видя какво е. Ще приготвим една готова и на място ще обслужа пак и тази, ще направя и капачка с вентил. Единственото ми обяснение е да пуска под налягане е нещо тоя клапан да не пропуска без налягане в помпата, дод другия път реално може сама да си с смуканала достатъчно, защото влиза по малко, но супер бавно... ако това трябва да го правя на път ще жабясам. Мисля да си обслужа една помпа, да я напълня с течност и да седи резерва в багажника.
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител

Вчера имах врем и скочих до москвича. Свалих спирачната помпа. Не можах да снимам всичко, но това което ми направи впечатление е, че гумичката на буталото беше доста раздута, но не течеше от нея. Обема и беше почти двеин на новите дето имам, като напена гъба. Предната беше добре, но тъй като имах два модела в мен и прегледах беше като тези с по-тънките стени на гумата. Реших да сложа таква, която е по-твърда и с по-дебели стени и седи една идея по-малка когато не е накисната поне. Смених и клапанчето, което изглеждаше също така - накиснато гумичката му беше доста по-голяма, но според мен работеше.

Събрах всичко сложих и заработи перфектно, дойтоха и спирачки. Викам има съединител и спирачки и път, който е затворен, защо да не се повозя.. Тръгнах насам натам, спирачките в началото работеха променливо, в един момент почна да спира много добре и да те изправя напред. Явно прогони някакъв въздух.

Всичко цветя и рози докато педала на съединителя пак не почна да дава целия ход, според мен като позагря колата вече, дали от топлината или от ползването пак все едно спря да се връща до края на работния ход буталото на горната помпа. И пак не иска обезвъздушаване.

Махнах тръбичката бутнах с една тънка отвертка и изкарах буталото до крайна точка назад и веднага пак заработи, обезвъздуших и сега пак работи перфектно, но до кога.

Тръгнах да прибирам колата и пак нямаше спирачки от първо натискане и според мен не беше въздух.

Сега имам вече няколко теории за тая работа.

1. когато се качи въздух в горната помпа пружините не могат да я върнат до края, където тя може да обезвъздуши - това важи и за двете помпи.

Сега от къде идва проблема е друг въпрос. На съединителя според мен като няма въздух в системата, явно като пуснеш педала хидравликата сама си го връща, там може би въздуха го е-ва яко и като изкараш въздуха работи докато пак налапа, но опция две, налко по малко влиза въздух и вече не върши работа. За мен ако пружината успява да върне буталото напълно няма да има тоя проблем и при двете помпи, но явно не успява.

Сега от къде идва проблема. Или пружините са хлабави и нямат сила или гумичките дето слагам с времето се раздуват и затрудняват връщането, защото като са току що сложени работи перфектно.

Решение - тъй като вече 3-4 пъти свалям помпи и не става работата, мисля да се откажа от автентичнтие си, негови помпи и да си купя две нови и да си спестя пребиването с автентична кола. Те тия гумички една с една няма. Различен матерял, размер, дебелина, и са две ходи разбери кога коя си улучил и коя ти прави проблем. Сигурно с още 20 смени ще го нацеля, но не мисля да се мъча така, а и най-вече да се пребивам по пътищата.

Инче ето сними на клапанчетата, друго бях мръсен да правя. Колата работи добре, като има спирачки и съединител се усеща неочаквано добре:
280605774_726696948745120_226066731075370849_n.jpg
Иначе на снимките се виждат предните гумички, мократа е тази дето беше вътре. На другата снимка са нови, които имах, едната беше точно като тази вътре в помпата с по-голям диаметър, но от по-мека и тънка гума, сложих тази с по-малкия диаметър сега, която е по-твърда и дебела гума.
Прикачени файлове
20220522_133939.jpg
andi1
Потребител
Потребител

Мнение от andi1 »

Тия зелени гумички, не съм виждал до сега. Явно са големи ментета.
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител

andi1 написа: 23 Май 2022 12:55 Тия зелени гумички, не съм виждал до сега. Явно са големи ментета.
Снимката е такава, черни са, едната е мокра в спирачна течност, която е зеленикава. Може би пружините и на двете помпи са омекнали и като влезе въздух не връщат достатъчно, че да иде до там дето пуска течността. Мъдря го, още, но може нова помпа да направя. Има нещо гнило тук.
Методи Кръстанов
Член на клуба
Член на клуба

Проблема май е централен и идва от спирачната течност. С каква ги пълниш, щом раздува не е за тази работа. Принципно като има вода в нея раздува. Няма смисъл от други помпи. Просто промий системата, сложи нови гумички и сложи спирачна течност по възможност руска с дот 4. Мисля, че точно от течността идва проблема. Относно спирачките от едно каране няма да се обезвъздушат. Но първо кажи каква течност сипваш ?
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител

Мъдрихме го и стигнахме до заключението, че не е от спирачната течност. Принципно толкова спирачна течност прекарах, че не знам вече какво съм слагал. Всичката е дот 4. ТРВ, Приста най-много, тая зелената беше руска дот 4, ама и преди нея не работеше. Раздута беше, но не течеше.

След доста умуване стигнахме до заключението, че проблема е в пружинтие и на двете помпи, повече в тая на съединителя. Най-вероятно педалите са седяли натиснати или нещо такова. Когато разглобя и сглобя помпата известно време работи добре, защото хидравличната система и помага да връща буталото, но когато лапне малко въздух, който излиза от долу и меката пружина не връща до положението където отвора от който влиза течност пълни. Резултата от тук натам е ясен.

Не ми изглежаха меки тия пружини, но явно им има нещо. Взел съм една нова, но и тя не ми изглеждаше по-твърда от старите.

Днес купих помпа за съединител нова, която ми изглежда добра. Ще монтирам нея с казанчето на старата, за да изглежда оригинално и ще съберем друга помпа за спирачките, оригинална, за да изолираме и други неща за които може да не се сещаме в момента, но определено сега мога да кажа, че педала на спирачките дори когато работеха спирачките не се връщаше нагоре, а си седеше някак надолу. Демек имаше празен ход и при съединитела и спирачките, като сменя гумичките и на двете в началото няма такъв празен ход, тогава буталото прави цялото движение, а като лапне въздух или се пораздуят гумичките почва да спира до някъде.

Понеже баща ми ми беше казвал, че тоя съединител винаги е бил така, потъва и после докато не го раздвижиш малко не тръгва, реших, че може да има дефект нещо в помпата и за това генерално взех нова. Нейната пружина изглежада феноменално по-твърда от тези на старите помпи. Чудя се дали да не взема и спирачна помпа наистина... Ако знам, че ще е читава бих взел.

Също така да си призная това ще е 4-то или 5-то разглабяне на тия помпи и съответния брой обезвъздушавания. Ръцете ми постоянно киснат в тая гадост. Почва малко да ми писва.
Методи Кръстанов
Член на клуба
Член на клуба

Не е пружини. От някоя течност е гаранция. Провери и долния цилиндър както и спирачните цилиндърчета на колелата. Да не са се раздули и те, защото това е симптом за невръщане на педала. Щях да кажа че може и от маркучите да е, ама нали са нови. Относно това, че ти е писнало - москвича е кола с характер. Всичко да е наред и пак неще и неще. Или друг път няма някой части а работи като нов :) Това му е чара :)
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител

Не са долните помпи и цилиндри. Като махна тръбата на помпата на съединителя и бутна с нещо вътре да се върне, веднага почва да пълни течност и проработва на момента перфектно.

Спирачките също, като сложа нови гумички и в началото работи супер, според мен после като леко раздуят гумичките, както трябва да са,т огава почва да задържа.

Новата помпа дето взех пружинат и е много по корава. А и в крайна сметка пробвах с какви ли не течности, с всички резултата е еднакъв, не е от това. Поне от това дето вижда на място си мисля така.
Аватар
m_g
Потребител
Потребител
Кара:: Волга М21, Варшава и други

Мнение от m_g »

На моите коли никога не съм си играл със смяна на гумички. В общия случай резервните са от 1980 и някоя година, производство от някое АПК. От пружина едва ли ще ти пропадне педала - проблемът е в гумичките, които се разяждат от течността. Или течността не е читава, което надали, или самите гумички са кофти, или и помпата и гумичките не стават.
Карам и Волгата, и варшавата с китайски или руско-китайски помпи и нищо. Карам и не барам. На Варшавата помпата е сменена 2009г пролетта, както и всичките колесни цилиндри. Колесните предни сдадоха багажа преди няколко години, а задните сега са за смяна. Пробег към 30000км. Естествено всичко е Сделано в КНР.
Волгата е с помпа от 2016, слагана още преди да я купя - исках да има спирачки и собственика на автокъщата сложи нова помпа и пусна колата в движение. Вече гоня 20000км навъртяни и още си имам спирачки. Аз смених 2016 колесните цилиндри и накладките, маркучи, тръбички, абе всичко - взех оригинални УАЗ, които на бас са китайски. Спира гадта и не тече.
Та едва ли имаш избор - съмнявам се някой нормален производител от рода на ТРВ да произвежда части за 412. За Лада има и съм доволен, там руските части отдавна не стават.
От китайските части само бензинова помпа ми се е разлагала още при монтажа - не знам как ги продават и кой ги кара успешно - на мене ми се разяде гарнитурата на капака на помпата още докато подкачах гориво. Дръпнах 10 пъти и спря да качва. А то се разяла и дърпа въздух. Сложих соц българска от Сандански - огън, работи си без грешка.
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител

Здравейте, събота посвърших малко работа и мисля проекта да го обявявам технически годен за регистрация.

Първо подходи радикално и противоположно на сегашните си опити и монтирах две нови помпи за съединителя и спирачките:
285480172_390787313088974_4527588319376081580_n.jpg
285425655_1982369695299873_1054563766808384910_n.jpg
Използвах същата дължина на шпилките като при оригиналните, нямам идея дали е ок, май става. Оставих оригиналните цедки и капачета да седи по-оригинално..

Забелязах при оригиналната помпа на спирачките, че има един болт в работната част, който ме наведе на мисълта, че може би е за обезвъздушаване, защото няма такова нещо при съединителната.

Също на шпилките на помпите ми направи впечатление, че и при новите и старите контрагайката е 13, което ме учуди като за москвич... Уж нямало.

Не съм сигурен дали тази на спирачките има клапанче вътре, но не ми се отваряше нова помпа само да проверя, каквото такова.

По тия две точки всичко заспа и след още една смяна на спирачната течност всичко си дойде на място, кристално чисто и работещо, спира отлично, пробвах я малко.

Съединителя заработи, само задната като прегрее мотора (не бъркам думата), почва да изплюва леко задната, но става за каране за момента, не знам дали скоростите ще са за правене или ако се пипне малко настройката на съединителя да се оправи, времето ще покаже, но е почти отлично. Просто прихархорва ако не натисна лоста, като е много топъл мотора, и държа съединителя много време натиснат и карам много време на зад.

Прегрявам думичката - свалих термостата, защото колата зе да прегрява, макар в началото да работеше термостата, явно е спрял. Малко ме подлъга, че маркучите и радиатора бяха топли, но като свалих се оказа, че уплътнението му го блокира може би и като махнат термостата спря да прегрява, ще сложа друг скоро, но и така става за момента.
20220604_185619.jpg
Последва малко козметика и измиване отвън и при мотора леко, да е приличен вида за прегледа, не че нямам 100 други неща за правене, но така реших:
Колата не е полирана, само измита.
286098615_5203875849706454_1172935119808716299_n.jpg
285620114_710887856815414_4163525360446674289_n.jpg
285150806_5683788738319561_2464380320187386287_n.jpg
284570658_319140277078531_7870693883726425578_n.jpg
284076762_4672254122875312_301698595841892569_n.jpg
283863756_696802911614865_8384542632010788166_n.jpg
283503708_1382957575463208_2468993882806575627_n.jpg
тоя телефон го прави да прилича на ламборгини, но отблизо има доста дребни забележки по боята, ето едно клипче:
Аватар
m_g
Потребител
Потребител

Мнение от m_g »

Задният ход е с прави зъби. Под товар - като дадеш газ вече с малко по-висока скорост и после рязко я върнеш, е съвсем нормално да изключи. Така правят и другите стари коли, не е само твойта и не е от марката. От моите и петте изключват, като ги излашкам. Ако напред не изключва, карай и не барай!
За помпите супер, козата си сака пръч. Дано не са боклучиви.
За греенето - освен термостата, важно е и да ти е изправна капачката на радиатора. Тя поддържа налягане в системата, благодарение на което водата кипва при по-висока температура и не ти прави парни мехури, които резко е**ват мамата на цялото охлаждане.
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител

m_g написа: 06 Юни 2022 15:36 Задният ход е с прави зъби. Под товар - като дадеш газ вече с малко по-висока скорост и после рязко я върнеш, е съвсем нормално да изключи.
За греенето - освен термостата, важно е и да ти е изправна капачката на радиатора.
Надявам се да си прав за задната, но най-вероятно рано или късно ще се прави и това.

Капачката е изправна и нова. Като прегрее я отваря и работи коректно. Като цяло дори съм доволен, че направих този случаен тест, реално охладителната система дори работи доста добре, а при термостата освен, че не отваря имаше и видимо на снимката скапано уплътнение, та така или иначе си е за смяна.

Промих няколко пъти системата, сега седи по-добре като цяло. За сметка на това жалузите са смазани и работят перфектно :twisted: Винаги съм се чудил защо са му на човек, ако му работи термостата и мойта кола има електрически и първата работа на хората е да ги изскубят, ама явно не са карали москвич.
Аватар
m_g
Потребител
Потребител

Мнение от m_g »

Изключването на задния ход под товар идва от това, че предавката е с прави зъби. Като поомекне пружинката на фиксатора и става това изхвърляне в движение, което не е знак, че кутията е неизправна. Говорим за случай с движение с 15-20км/ч на напълно отпуснат съединител и лашкане с газта. Сега ако ти казва дзън на всяко включване и трябва да държиш лоста, трябва да се прави.
Жалюзите са задължтелен атрибут на съветската техника. Помагат за бързо загряване и запазване температурата на радиатора, особено ако зимата се кара с вода. Все пак и 412 е с механична перка и дори при изправен термостат, със затворени жалюзи достига работна температура по-бързо. От соц колите само Вартбург (който е с пословично слабо парно) е с жалюзи, както и полските Жук и Ниса са с перде пред радиатора. Чехите се отказват от пердето със спирането на 1000МБ - тогава и започва повсеместното зареждане на Шкодите с антифриз в завода.
С дръпнати жалюзи зимата можеш да вдигнеш по-висока температура, което води до по-силно парно. Аз Волгата я карам редовно с дръпнати частично жалюзи и си следя термометъра.

При съвременните коли нямаш класически термостат, тук електрониката управлява съответните клапани. Гони се бързо загряване и висока работна температура, за да се подобри екологията.
Публикувай отговор