Москвич 412 '71

Забавления, снимки, видео, поздрави, хвалби, новини за сайта, отдел чистота и др.
Публикувай отговор
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител
Кара:: 412 '71

Москвич 412 '71

Мнение от Ne6tosmisleno »

Здравейте колеги,

Пускам темата в тук, защото видях, че в другия раздел няма да може да се коментира, а предпочитам да мога да се възползвам от опита на колегите, ще ми простите за егоизма, за момента пускам темата за себе си, не толкова за вас. Ако завърша проекта може админите ако преценят да я урежат и преместят, на мен лично ми трябва помощ и за това се обръщам към вас.

Дядо ми ми е оставил въпросната кола, като човека успя да я опази от всички дето го караха да я изхвърли и бракува в продължение на 30 години. В този ред на мисли от няколко години се опитвам да започна по-активна работа по нея, но живота все не ми даваше шанс.

Скоро я преместих в много по-удобен и близък гараж до мен и се надявам това да ми даде повече възможност за действие.

Колата е 412, 71-ва е внесена на ход в България от брат на дядо ми, 72-ра е регистрирана тук, в семейството е от нова. В момента е на 86 000 км. Според мен външния и вид е подходящ да се регистрира и без други намеси за момента освен хубаво почистване. Няма сериозни ръжди.

Качвам снимки и какво съм направил до момента и ще пиша след това в друг пост какво планирам за момента и какви въпроси имам.

Първите две снимки са как го намерихме. 2015-та бяха станали 17 години откакто не беше палена колата, значи в момента са към 23/4.
Изображение

Изображение
20150207_152119.jpg
20150207_145718.jpg
да видим така дали ще работи:
Изображение

Мотора беше добре консервиран и бяхме много обнадеждени, но истината е, че бяхме 4 момчета каращи съвременни коли и бяхме купили масло, свещи, филтър, туба бензин, кабели и цял куп други работи, но хич не знаехме как работи този звяр.

Сменихме маслото и филтъра, разкиснахме цилиндрите за всеки случай, но се оказаха подготвени за стовене, завъртяхме с манивелата да раздвижим, сложихме новите свещи и кабели и решихме, че сме готови за палене.

Нещата не се развиха точно така, първо имаше 2/3 капана срещу крадци явно и второ хич не и разбирахме. Горе долу наместихме нещата и тръгнахме да я палим, но се оказа, че поплавъка не спира горивото и я дави. Свалихме го и следващия път след около 2 години се върнахме с ревизиран карб. Тогава обаче както си мислехме, ни подведе акумулатора който бяхме взели, после на третото ходене видяхме, че редим неправилно цилиндрите и бърка реда на палене. Втори неуспех. Третия път вече беше преди около две и беше минало наистина доста време. Къщата беше разбита и бяха взели някои неща. Все пак тогава открихме голям пробив със запалителната система, сменихме бобини, кабели и капачка, всичко изглеждаше работещо по тока вече и се попревъзбудихме, че ще я палим. От това наляхме нафта в карба, не бензин, защото бяхме взели преди 3/5 години и туба с нафта да се топлим на нафтовата печка и съответно сътворихме нова бела и пак не и чухме гласа. Свалихме пак карба и пак чистене, в момента още не съм го сложил на колата, но съм решил да сваля капака на колектора първо и да видя какво става долу и после ще правя опити за палене, предполагам няма да е проблем, тя и с нафта почти запали, просто беше зрелищен бекфайър :twisted: Имам го на клипче после може да го пусна да ми се посмеете.

Третия път не беше планиран за палене, а за почистване, което до някъде беше свършено. Ударихме пароструйка с ниско налягане отвън и на мотора и една прахосмукачка отвътре криво ляво. Не съм мил нищо с препарати, това ще го оставя за накрая.

Последното нещо дето е правено е от миналия уикенд. Преместих колата на по-удобна локация. Ето една снимка от тогава:
Изображение

Вече е по-близо и в много по-удобен гараж и мисля да почвам работа по нея активно. Следващото мнение ще е за това и ще изложа и въпросите си.
image7.jpeg
Последно промяна от Ne6tosmisleno на 29 Мар 2022 17:15, променено общо 3 пъти.
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител

Re: Москвич 412 '71

Така, описах ви как го виждах в началото, в момента някои неща са се променили за мен.

1. преди исках да я запаля и след това да мисля какво да правя. Сега не мисля, че това е най-важното и ще направя опит и в тая посока, но първо ще сваля стартера, защото според мен върти бавно, най-вече от лошо връзки, ще го почиста и ревизирам и ще изчистя и подменя частично силовата инсталация. Ще сваля и почистя ако трябва колектора и после ще се правят опити, реално това може да стане и в един ден и няма да е първата работа която ще свърша.

2. Мисля първото нещо което да направя този уикенд е да сваля гумите и да кача колата на трупчета. Ще изхвърля старите гуми и през седмицата ще изчегъртам старите джанти и тасове, ако трябва ще ги освежа и ще намеря гуми които да монтирам, защото това ще олесни процеса най-много в бъдеще.

3. докато са долу гумите ще разглобя и напръскам апаратите с нещо да видя в какво състояние са. Ще видя какви части ми трябват от тук натам, защото идея нямам как работи тая спирачна система. Имам купени маркучи някакви и гумички за помпи и такива неща, но за момента са си просто някакви предмети и със сигурност не съм взел всичко нужно. Мисля да купя нови помпи за съединителя и спирачките направо, не знам дали ми се рискува с моите умения да ги рециклирам.

4. резервоар - мисля че ще се наложи да се свали и изчисти, въпреки че изглежда супер. Тая част ще се прави ако и когато се докара до това да пали. Ще скижа и нови маркучи. Даже може и да съм купил вече, не помня.

5. скорости и диф - мисля няма да ми е проблем да им сменя маслата, не знам как ще подкарам съединителя, но и до това ще се стигне някога, не е спешен проблем.

6. имам доста водни съединения и маркучи закупени, но тях ще сменям след като колата запали и ще чистя отпред, радиатори и козметично почистване.

ВЪПРОСИ:
1. пуснах тема във ФБ групата и там ми препоръчаха да пусна тема тук. За мен най-важното е колата да има спирачки. Там ме насочиха към някои неща. Доста хора ми препоръчват да оставя оригиналните барабани и да сменя само маркучи и накладки. Може би наистина това ще направя за начало, но до колкото разбрах, първо барабаните са си детска играчка и второ както е в момента този модел няма серво усилвател, което допълнително усложнява нещата. Може би за начало ще го направя както е, ако няма някаква голяма драма със сегашните апарати, но ако почна да го карам по-улицата най-вероятно ще искам да има дискове и серво усилвател. Отворен съм за мнения, коментари и препоръки тук. Също и ако някой може да ми каже какви части ще ми трябват, мисля имам само спирачни маркучи за момента и може би гумички за цилиндерчета.

2. Размер на гумите - от това което виждам съм се насочил към 175/70/13 за тези джанти, които ще са му за оригиналния вид. Те са най-близки до 155/80/13, но не знам това ли е правилния размер, доста различни размери дават из нета. Мнения и препоръки (аргументирани ако може де)?

3. Насоки от къде мога да купувам части, до момента съм взимал от интернет обяви и от случайни магазини покрай които минавам за друго и намирам нещо бутиково. Трябва ми всичко за спирачките към момента. Всеки елемент който подлежи на подмяна. Препоръки къде в София има магазин който продава тези части също.
Методи Кръстанов
Член на клуба
Член на клуба

Мнение от Методи Кръстанов »

Добре дошъл. Искам първо да кажа, че москвича не е като другите коли. Или ще го заобичаш много или ще го намразиш. Но няма да останеш безразличен. Винаги с удоволствие следя такива теми. Само като се замисли човек - стопаните ги няма, къщата и двора сигурно и тях почти ги няма, но колата си стои. Стои и чака. Добре, че е още комплектна и не са я разграбили. За съжаление знам в онзи край как е положението, жена ми има къща в с. Бутан. Огромни къщи и дворове, но....пустеещи. Та първо исках да питам къде е колата сега ? Ако е в някъде в онзи край мога да помогна поне с паленето някой път. Ако е в София също. Освен това тази кола е сравнително рядка - 412 от 71г., аз не се сещам за друга такава у нас. Изглежда много добре и наистина само с измиване и полиране ще блесне. Това е оригиналната боя май ?
Сега относно мотора - първо проверете и притегнете главата с необходимия момент на затягане, за да не духне гарнитурата веднага. Освен това сменете маслото в мотора. Карбуратора прелива заради иглата, има една малка гумичка която се разпада с времето. Лошото е че са дефицитни вече. Задължителна смяна на кондензатора на делкото - елемента отстрани с белия кабел. Разстоянието между чукчето и наковалнята го направете 0.4 мм. /като преди това с финна шкурка се изчистят контактите или се замени направо чукчето и наковалнята. Стартера е препоръчително да се разглоби и смаже. Кабели, капачка на делко вече май сте сменили. Бобината нямаше смисъл да се сменя, това животно е вечно просто :) Реда на цилиндрите е 1-3-4-2, като кабелите се редят обратно на часовниковата стрелка, като на капачката пише кой е първи цилиндър или това е този извод над пластмаската където се закача кабела на кондензатора и на бобината. Под капак на колектора не знам какво имаш предвид, но ако говориш за ламаринката под свещите - не я пипай, това е капак на водната риза и служи за бушон при замръзване на охладителната течност.
За спирачките - елементарни за обслужване и ремонт. И принципно много надеждни. За мен по добро от барабани няма. Дисковете ги заменят тъй като барабаните уж загрявали. Но от личен опит знам, че е невъзможно да загрееш барабани на москвич. Освен това барабаните за мен спират по добре от дисковете - при барабана площта е в пъти по голяма и при правилна работа спирането е повече от отлично. Освен това 412 има серво. И твоя москвич е имал, като гледам снимките обаче на негово място е вързано някакво маркуче, сигурно байпас е правен и сервото е премахнато кой знае защо. Принципно сервото се намира на десния калник. Така, че съвета е да си намериш серво за 412 и просто да се възстанови оригиналната система. Задължително е и смяната на спирачните маркучи и всички гумички на помпи и цилиндърчета. Елементарно е и струва левчета. Съветвам да си купиш инструмент за хонинговане на спирачни цилиндри. Струваше 15 лева по сайтовете и върши чудесна работа, тъй като със сигурност ще има нужда от почистване на цилиндърчетата. Другия вариант е навита ситна шкурка на парцал върху дълга бургия и съответния винтоверт. Принципно за човек които никога не го е правил ще му е трудно в началото, но веднъж като видиш кое как е и ще разбереш колко е елементарно.
Гумите оригиналния размер е 165/13, отговаря почти на днешния 165/80/13. И с 175/70/13 ще стане, просто малко скоростомера ще послъгва.

Общо взето по колата като гледам няма много работа, но все пак си иска грижи. Лошото е че по интернет трудно се обясняват някой неща, но ще помагаме колкото можем. Първо запалете двигателя и спирчаките, както правилно си се насочил и после ще видим как е съединителя и ходовата част. Части има бол, по интернет най вече, както и в три магазина в гр. София - на бул. Възкресение, на ул. Козлодуй и на ул. Слатинска Река. Имаше и един на разклона за битака при завод Родопа, но незнам дали още съществува.
И пак казвам ако колата е някъде в София или по Врачанско Козлодуйския край с удоволствие ще я запаля :)
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител

Благодаря за отговора,

Колата в момента е в Ботевградско.

Боята е оригинална и за момента планирам с тази боя да се регистрира. Има малко кит на задна лява врата само, но и там изглежда ОК.

Карбуратора е сервизиран и вече няма да прави проблеми, ще му трябва настройка след като запали.

Маслото е сменено с м10д, за промивка като заработи, после ще се сложи нещо нормално.

За този кондензатор се чудехме дали не прави някакви проблеми. От къде мога да се сдобия с него? На пракика само той не е сменен по запалителната система.

Може ли номера на улиците на които сте споменали, че има магазини, за да знам къде точно да търся?

На мен работата хич не ми изглежда малко, макар да разбирам какво имате предвид. Ако беше кола в движение по отделно можеше да се води по майстори и да се отстраняват нещата за не много пари едно по едно, но ако искам да я подкарам, ще трябва всичко да се оправи, за да мине преглед.
andi1
Потребител
Потребител

Мнение от andi1 »

И на 4те колела ли е с барабани? Ако и отпред е с барабани там са по 2 спирачни цилиндърчета на колело. И са леви и десни, когато ги купуваш, да знаеш, не са заменяеми и еднакви. Задължително преди да купуваш това го виж, защото ако е с дискове отпред там вече е с апарати и с по 2 маркуча на апарат. Аз съм купувал много части от сайта на амавто, пловдив, доволен съм.
Методи Кръстанов
Член на клуба
Член на клуба

Анди - няма 412 с дискови спирачки :) Иначе Козлодуй 2, Възкресение 64, а Слатинска Река не знам номера, трябва да го потърся. Кондензатора задължително. Инак части има навсякъде в интернет. На Козлодуй и Възкресение има кондензатори и много други части. А реално работата не е много, но все пак си е трудно за човек които никога не го е правил. Повечето колеги от форума ще подкарат колата за по малко от един ден и то готова за преглед :) Просто всичко по москвича е лесно ремонто - пригодно и с една дума е прекрасен автомобил, още повече че е от първите години на 412 :) Благородно завиждам за притежанието му.
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител

Супер, много благодаря, минавам през Козлодуй утре преди да ида на там да взмеа кондензатора, защото имах много големи подозрения към него :)

Ако някой смята, че е способен за един ден да го възкреси, съм повече от готов да си платя за това, но на мен ми изглежда много повече работата за жалост.
Аватар
moskvich_408
Член на клуба
Член на клуба
Кара:: 408э , 412э , 2138

Мнение от moskvich_408 »

Привет и от мен. :D
Поздравления че си решил да въстановиш москвича на дядо ти. За мен семейните коли са най ценни и незаменими и си извадил голям късмет, че се запазил в толкова доро състояние (като за кола на 50г ескпоатирана в България изглежда повече от добре) ;)
Относно спирачките - аз също съм на мнение да си оставиш барабанните. Когато всичко е изправно по оригиналната системата, няма да имаш проблеми със спирането. Както Методи написа, 412ките си имат серво което седи от дясно в коша и доста пъти прави проблеми и хората не могат да го отремонтират, го изолират или премахват. Наскоро бях виждал да се продава ново серво точно за 412 в магазина на бул.Въскресение в София. Цената не беше ниска, но те съветвам ако имаш път натам да го купиш, ако не е продадено. Исам да уточня и оше нещо- понеже москвича ти е ранен (преди 73г) задната стена на коша при педалите не е предвидена за монтиране на спирачна система и серво като при москвич 2140. Не че не може да се дупчи и преправи, но според мен е нежелателно, при положиние че може да се въстанови оригиналната система.

По пинцип е напълно възможно за един ден да се реанимира москвича до състояние да може да се движи, че дори и да спира, разбира се ако няма някякви сериозни повреди. Точно това упражнение го правихме пролетта на тази година с Методи и то точно на един син 412. :D Вече за да се докара всичко до пълна изправнос, за да може да се регистрира, ще трябва малко повече време. Кто цяло на кола некарана няколко десетилетия всичката хидравлика е за ривизия, също и вички водни съединения и прочее.
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител

Ето малко доклад за развитие, или липса на развитие:

Купих кондензатора и тръгнах, не можах да измисля какво друго да пазарувам на сляпо (благодаря за насоката от къде да го взема).

Отидох късно в съботата и нямах особени надежди да свърша нещо наистина по колата и бях решил да сваля гумите, понеже подозирах, че с това ще имам огромни затруднения. Напръсках ги с вд и развих всички гайки на ръка в рамкита на 2 минути :o Направо не го очаквах.
20211120_155221.jpg
Изображение

Реших, че съм преизпълнил вече плана за уикенда и на другия ден на спокойствие ще измисля с какво да го подпра и ще сваля гумите. Реших да сложа и кондензатора, така и така беше в мен, а и си направих удобна малка свинщинка в която да работя - изкарах си ток, направих си лампа и си наредих инструментите.
20211120_172420.jpg
Изображение

Сложих конденазатора и почнах да кисна болтове дето виждам, че скоро могат да ми трябват и да позабърсвам тук там. За моя изненада по тая кола до сега нито един болт не ми се е запънал. От опита ми с по-нови коли това не може да се случи. Направо бях шокиран. Пооправих тук там ел инсталацията, свалих клеми, позачистих контактите, сложих карба и нещо почнаха да ми идват грешни мераци да я паля.
Изображение

На другия ден понаместих карба и тръгнах да свалям стартера, защото това беше вече план за преизпълняване, но вместо да го сваля реших да му изчистя контактите и да пробвам да я запаля. За жалост ключа се оказа останал в София. Все пак човек като си навие нещо и трудно ще го разубедиш.

Извадих патрона и почнах да търся как да я запаля без ключ. Докато го вадих не се сетих да махна акумулатора и даде лека искра на корпуса дето седи патрона, но не видях да е гръмнало нещо. Мисля, че открих как да подам контакт и да завъртя стартера, но като опитах виеше на умряло. Наистина едвам превърташе. Предните пъти пак не въртеше хубаво и бързо, но на фона на това което беше сега беше добре. Тогава хвърляше искри около кабелите на стартера здраво. Сега след почистването нямаше такива проблеми, но след един два оборота се отказах. Може и нещо да съм направил, може и контакта да ми е бил слаб, който давах, може и акумулатора който ползвам да не става за нищо. Мерих го, държеше 12.5, а е зареждан миналата година по това време, сложих му зарядното и след половин час показа, че е напълно зареден, което ме кара да се съмнявам в него. Като цяло много неща може, но според мен стартера не звучи добре и ще трябва да се позачисти.

За силовата инсталация се чудя да оставам ли каквото може оригинално и да сменя масата или да сменям всички кабели по инсталацията? Мисля да мина през някоя морга за немски автомобили и да си купя няколко хубави силови кабела от тия дето ходят до багажниците им и няколко добри маси.

В крайна сметка се отказах да свалям гумите, защото реших, че съм на ръба да имам къде да ги сложа в колата точно в момента, а и с дете и куче реших да го оставя за другия път и стартера не свалих, та накрая нищо особено не успях да свърша.
Последно промяна от Ne6tosmisleno на 29 Мар 2022 17:18, променено общо 1 път.
Методи Кръстанов
Член на клуба
Член на клуба

Не пипай оригиналната инсталация. Освен ако няма повреда по нея е вечна. Силовите кабели най много да искат по една здрава клема. Относно стартера - сваляш го и сипваш масълце на всички движещи се части. Бендикса се разглобява - /откъм капака му с четирите болтчета/ и вътре има една голяма медна шайба. Малко кофти се сваля но е задължително да се свали. Реално през нея минава целия ток и отзад винаги е нагоряла. Просто я обръщаш наопаки и зачистваш контактите където се опира, със сигурност са мръсни и нагорели. Внимавай защото им пластмасови шайби, които са изолатори, тъй като медната шайба трябва да е изолирана от оста и. Освен това с акумулатор зареждан преди една година - имаш късмет че въобще върти. Със сигурност приготви читав такъв. Освен това зачисти масите от акумулатора към купето и двигателя те са две - тази дето е закачена на обтегача на алтернатора и тази дето е до лоста за газта. А относно кабели от немски автомобили - незнам защо мислиш че са по добри. Да не говорим че на някои се разпада изолацията след определени години. А по москвича всичко се развива дето се вика с песен :) Все пак това е кола правена от хора, за хора :)
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител

Благодаря за насоките за стартера, акумулатора седи на топло и е доста голям 90А, та се надявах поне толкова да може, но много ме усъмни колко бързо се зареди до горе. Ще пробвам с друг.

Масите ги изчистих, както и другите неща. Доста са окислили и са грознички, ще ги сменя с други такива, мисля че в магазина дето бях има. + се чудех дали да ги пипам, наистина изгледат добре, но с доста малка квадратура. Иначе наистина, ако сменям оригиналната инсталация ще почне да изглежда неоригинално изпълнението, може би за сега ще оставя нещата така, просто като му дойде времето ще изчистя всички оувки и клеми
Аватар
moskvich_408
Член на клуба
Член на клуба
Кара:: 408э , 412э , 2138

Мнение от moskvich_408 »

Щом стартера върти трудно има вероятнот да са му износени четките, както и да се е окислил или нагорял колектора. Силовите кабели няма смисъл да ги сменяваш, моеже да им сложиш нови клеми за акукулатора, или просто до почисиш хубаво оригиналните.

Оригиналната инсталация ако е здрава недей да я пипаш, просто и на нея почисти всички кабелни обувки, както и бушоните. Да я преправяш според мен е безсмислено и неразумно. :?

Като гледам снимката на двигатилния отсег, ми то сервото на спирачките си седи на мястото си. ;) Значи спирачната система си е в заводския си вид и щом се доведе до пълна изправност москвича ще си спира прекрасно. :lol:

Между другото и аз съм забелязал,че при повечето стари мосвичи (визирам 408 и 412) почти всичко се развива с лекота. При 2140 и 2138 съм брал повече ядове, ама и там ставт нещата с повечко упоритост....
Методи Кръстанов
Член на клуба
Член на клуба

Ааа, да сервото си е там, аз гледах последна снимка и не го видях :) Това е много добре, ама май си има байпас като гледам това спирачно маркуче и тръбичката. Демек взимаш му рем. комплект гумички, предвид инфлацията сигурно са ги направили 10 лева вече и си го ремонтираш. Има ги на Козлодуй и на Възкресение поне до скоро.
Ne6tosmisleno
Потребител
Потребител

Записвам си го.

Ремонтен комплект за сервото. Не знма дали е байпаснато, хич не знам как работи.

За жалост част от ремонтните комплекти дето съм взимал останаха в Борован и не помня какво съм взимал. За бензинова помпа мисля имам и за още някакви неща. Имам и маркучи за спирачки, но може да взема да не чакам. Не бяха скъпи.

Цилиндерчетата са по 40 лв, което прави общата инвестиция 240 лв. Да вземам ли нови или да видя тия работят ли или да търся начин за рециклиране? Принципно не бих пестил от това, но пък и не съм още сигурен дали бих оставил тая система, та не знам струва ли си. Каква стратегия препоръчвате? Да сменя маркучи и тръбички и тогава да мисля какво да сменям там или директно да мисля ремонтни комплектни или бутала? С накладките също нямам идея как се коват, няъкде ако им закарам челюстите има ли къде да ми го направят или да се продават директно с челюсти. При други коли знам как да си избера накладки, но тук какво да гледам, марките, най-вероятно не играят, едва ли има бош или ате тук :D

Как става работата със спирачните тръбички от помпите? Ако ида при човек дето прави и му кажа да ми направи за москвич, предполагам няма да е проблем? Колко метра ми трябват, някой знае ли?

Аз за това дето въртеше бавно стартера друго се чудя. До колкото знам последно като се е карал е имал проблеми с пропадането на педала на съединителя, та се чудя дали сега като го местя насам натам не е останал леко зацепен и това да ме тормози?
andi1
Потребител
Потребител

Мнение от andi1 »

Накладки не се занимавай да ковеш, това са глупости. Аз взимам готови челюсти, марка Начало, или в краен случай Дафми. Тук са по 25лв комплект за 2 колела. Спирачните цилиндърчета отпред са 4, отзад 2. Тук ги взимах последно преди 2 месеца по 12 или по 16лв и то ДК, които са най читави. Тези цени по 40 лв са убийствени. Кажи им на тия че не познават парите. Виж в сайта на амавто, там можеш да си свериш часовника. Със гумички на цилиндърчетата аз не бих си играл ,защото не се знае колко са корозирали те и дали няма да протекат веднага. А пък и си е доста работа, а ти явно не разполагаш с време. Спирачните маркучи ги смени задължително, те са 3, два отпред и един отзад на задния мост. При разглобяването на предните спирачни цилиндърчета има една особеност, имат едни медни тръбички, които ги свързват едно с друго. Обикновено клеясват и трябва бавно и внимателно да се развъртят. Там внимавай, аз ги нягрявам с горелка от тези като спрей и се разхлабват бързо. Внимавай да не ги скъсаш или огънеш ,защото са извити под определн ъгъл и след това не можеш да ги сложиш лесно. Други спирачни тръби няма нужда да правиш, едва ли ще се скъсат някъде.
Публикувай отговор