2140 от 1981

Снимки и информация за нашите автомобили.
bai_to60
Потребител
Потребител
Кара:: 2140

2140 от 1981

Мнение от bai_to60 »

Здравейте колеги! Та реших да пусна и аз една тема да се представя с моето москве,но първо да се представя.Казвам се Теодор и съм на 15 и от февруари месец т.г. съм горд собственик на 2140 от 1981г.Слонова кост с червен салон,руска сглобка.Москвича е на 25 000 реални километра и не е карана много,което скоро ще се промени.Колата я придобих в много прилично състояние и в момента е в процес на реставрация.

Колата беше от Белица и се докара на Собствен ход до София след дълъг престой на тротоара пред една къща.
Пътя премина без особени проблеми с изключение на пушенето при преминаването на по-ниска предавка и отнемане на газта,но заради този проблем се случи всичко в такъв мащаб.
Снимка от Street view-2012г.:
Изображение
И как я заварихме през февруари:
Изображение
Изображение

След преместването си в новия дом се започна процес по стягане на колата за преминаване през КАТ.И така на 15 март в София се зачисли още един москвич.
Москвича в София:
Изображение
И в местообитанието си в село на 20км източно от София:
Изображение
Подготовка за преминаване пред КАТ-Сменени стопове,кабели за свещи и т.н.
Изображение
Вече е софиянче:
Изображение

Последва кратка пауза до началото на май месец.Попринцип москвича е с премахнати детайли-сложена му е новата решетка,премахнати са паркинг светлините,лайсните на праговете и надписите 1500.Пребоядисана е и черната ивица и това беше първата ми задача.
Изображение

И дойде заветния ден-9 май. Решихме на този тематичен ден да отворим двигателя с помощта на няколко по-разбиращи от мен хора.Това отваряне се превърна в бърз основен ремонт.Свалихме главата и я оставихме за шлайфане и смяна на водачи и т.н. Проблема се оказа изскубал се от дългия престой водач на клапан и поради това е пушел московеца.
Както всяко дете знае таблата на 2140 са направени много калпаво.След продължително търсене изпадна оферта на която не успях да устоя.Дефорсиран осмак бих се изразил.Колата е от 1968 и е със сменено купе през 1987г. И е с навъртяни 722 километра и е оставена в гараж,обаче без под и отдолу бе страшно изгнил.Успях да си „набера“ арматурното табло,салона,предните калници,тасове и още други части.
Мотора без главата:
Изображение

На 6 ти юни главата бе готова и процеса започна с пълна сила и след няколко часа двигателя беше изваден.Абсолютно всичко което можеше да се смени бе сменено,а останалото обилно измито и възстановено.И така лека по лека на 25 юли двигателя придоби съвсем различен вид.
Не слагайте ковя пред каруцата :D
Изображение
Шлайфаната глава със оправения проблем:
Изображение
И сглобения двигател:
Изображение

Започна се работа по купето.Всичко беше извадено и измито.Купето всъщност е много добре запазено,без изгнило,само с повърхностна ръжда отдолу.
Изображение

И така се стига до сегашното положение-обърнат москвич.Засега съм успяр да премахна повърхностната ръжда и да го грундирам с 3 ръце.Следнащия етап е шагрен и автоемайллак.
Изображение

Равносметката за тази половин година е,че вече си имам понятие от устройството и ремонта на този тип самоходни конструкции.Целта е до началото на зимата да е оправен отдолу и да си получи двигателя.Напролет живот и здраве ще получи и нова боя и да дойде на събора догодина :)
Следва продължение...
bai_to60
Потребител
Потребител

Re: 2140 от 1981

Мнение от bai_to60 »

Та така,премина още една седмица и резултата е почти видим:
Минах още няколко ръце грунд на по-слабите места и го напръсках обилно с шагрен:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Също така си поиграх и с километража-Взех от донора на 700 км. скоростомера,почистих уредите,полирах стъклото и това е резултата:

Изображение

Изпадна ми от едно мазе и едно радио А-370 от тези с двете черни копчета.Та сега дилемата е дали да не се пробвам по някакъв начин да му сложа УКВ,като съм се спрял на някакви модули с Bluetooth
bai_to60
Потребител
Потребител

Мнение от bai_to60 »

Тази седмица вече резултата стана по-видим.
Минах с няколко ръце автоемайллак купето отдолу от шофьорската страна.Междудругото ако някой има подобен цвят москвич-на Декоратор бързосъхнещия емайллак е в същия цвят,който е оригиналния.Не обръщам внимание на външния вид на калниците,защото съм намерил нови и ще се поставят при пребоядисването.Само ги минах одвън със смола и стъклопласт за да издържат зимата.Ето и резултата след боята отдолу:

Изображение

Изображение

Обърнат бе от другата страна и ето това ме очаква.Единственото по-съществено нещо е да се сменят стойките за крика ,защото са в почти липсващо състояние и да се поизкърпи малко прага:

Изображение

Изображение

Поиграх си и да поизбърша салона,който е в перфектно състояние и това е резултата:

Изображение

И един интересен експонат-автоаптечка от 197х г. в пълна бойна готовност-всички лекарства са си по списъка и няма липси.Само срока за годност е изтекъл преди около четиредесет години :D

Изображение
Mosko412
Потребител
Потребител
Кара:: 403,408,2140

Мнение от Mosko412 »

Още един спасен! Браво,колега! Успех с московеца и качвай да гледаме прогреса!!
bai_to60
Потребител
Потребител

Мнение от bai_to60 »

Така,след започването на новата учебна година работата леко се позамрази,но вече има и видим напредък по колата-москвича е изцяло е готов отдолу:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Също така коша си получи пребоядисване преди да се сложи двигателя.Използвах акрил по рал 1015-цвета е точно оригиналния и си пасна перфектно,а гланца стана превъзходен:
Преди:
Изображение
И след:
Изображение
Изображение
Изображение
bai_to60
Потребител
Потребител

Мнение от bai_to60 »

Реставрацията продължава и резултатите стават все по-видими.
Първото и най-важното е,че двигателя си влезе на мястото.
Изображение

Изображение

Почистих и ревизирах и скоростната кутия.Смених долната помпа на съединителя,семерингите,целия съединител и маншончето на вилката.Боядисках скоростите със спрей сребро за двигатели.
Изображение

И се появи наяве първия дефект на новите части.Стойките за криковете са прекалено некачествени-първо че размерите нямаха нищо общо с оригиналните,а сега и вътрешния квадрат се разпадна от основата и сега следва подсилване...
Изображение
bai_to60
Потребител
Потребител

Мнение от bai_to60 »

Реших засега да му сложа жигуловския карбуратор.Почистих го и му смених жигльорите и се надявам да работи като хората.
Изображение

Продължавам с "накичването" на частите.Сложих скоростната кутия и кардана,а сега работя по нещата в коша.
Изображение

Също така му направих и навес за зимата
Изображение

Като теглим чертата досега съм сложил почти всичко по коша-остават радиатор и т.н. и скоро ще му се чуе гласа.Отдолу е готово всичко,само чакам да докарат ауспуси по магазините.След това е наред да започвам да си играя по салона и багажника.След това да се пребоядиса изцяло напролет и след това евентуално на събор :)
bai_to60
Потребител
Потребител

Мнение от bai_to60 »

Тази седмица най-накрая успях да си намеря нови гърнета за москвича.Изобщо не са най-добрия вариант,но за временно използване сигурно ще са добре.
Изображение

И може би най-важното нещо-успях да го запаля от първия път след основния ремонт.Смених всички водни съединения и маркучета,термостата и датчика за налягането на маслото.Нещо обаче съм оплескал кабелите по инсталацията и не работят фаровете и трябва да си играя с кабелите отново.
Ето и едно видео от първото палене:

[url=[img]https://live.staticflickr.com/31337/517 ... 2a54_w.jpg[/img]
bai_to60
Потребител
Потребител

Мнение от bai_to60 »

Колеги,след като събрах всички части ,видях че съм забравил да сложа масата на двигателя към купето.Някой дали би споделил къде се слагаше,че съм забравил да я снимам при махането на инсталацията :)
Аватар
moskvich_408
Член на клуба
Член на клуба
Кара:: 408э , 412э , 2138

Мнение от moskvich_408 »

Ето как е свързана на моя 412, на 2140 би трябвало да е по същия начин.
Прикачени файлове
3.jpg
2.jpg
1.jpg
bai_to60
Потребител
Потребител

Мнение от bai_to60 »

За много години! Отново имам един въпрос-захванах се да си възстановявам кутията на въздушния филтър и след като я измих,се оказа че отдолу се показа сив цвят.Та въпроса ми е така ли са били оригинално и капака черен ли е бил или сив ? Да уточня става за капака от карбуратора ДААЗ-2101.
bai_to60
Потребител
Потребител

Мнение от bai_to60 »

Тази седмица си поиграх с кутията на въздушния филтър.Не мисля,че е пребоядисвана,а това е оригиналния и цвят.Реших да я боядисам в сиво.Отидох да ми забъркат цвят и това се получи :

Изображение

Изображение
bai_to60
Потребител
Потребител

Мнение от bai_to60 »

И така от доста време не съм писал тук,но вече има голям прогрес
Първия проблем дойде с термостата-след многократно обезвъздушаване и варене от него нищо не става-не отваря.След много нерви колата започна да попрегрява и изби единствения несменен маркуч-големия маркуч на парното.
Изображение
Купих нов и го смених.След това дойде и следващия проблем-новите водни съединения се напукаха...
Изображение
И се появи още един проблем-съединителя и по-точно феродовия диск.Още през лятото бях купил от Сливен,от един небезизвестен търговец много части-термостат,маркучи,ремък,феродов диск и т.н. От тях мога да кажа че нищо не струва.Единствено си мислех,че феродовия диск е нормален,ама не.Досега нищо не му бях правил на съединителя и не отпускаше добре.Днес го обезвъздуших няколко пъти и започна да отпуска перфектно.Да,ама не. После го запалих,обаче се оказва че скоростите изобщо не пожелават да влизат.Хърр,Пърр, не ще. И се взе решението,поради факта че е неделя,късен следобед,ще се слага стария-с него нямаше никакви проблеми.И така след половин час гледката беше следната:

Изображение

Изображение
На преден план е стария,а на заден-новия.Феродото е с 6 мм. по-дебело.Пружинките надстърчат с около 3 мм. над оригиналния.Сглобих всичко и вече нещата са перфектни-съединителя си работи перфектно.Цялата процедура отне около час и половина и няколко тона майки и лели.

Общо взето всичко закупено от небезизвестния търговец е един дол дренки...
Аватар
MiG-23
Администратор
Администратор

Мнение от MiG-23 »

Ако стария ти феродов диск е ок с пружините и само феродото е кофти, по-добре го накови със ново феродо (има една идея по-голям диаметър от БМВ ново производство по фирмите за гова) и го качи пак отколкото "нови боклуци"
bai_to60
Потребител
Потребител

Мнение от bai_to60 »

И така още една стъпка е отметната-москвича е в движение.Остава само да му направя гражданска и преглед.
Първо си поиграх за шести път с термостата.Намерих един стар,неугледен в мазето,останал от дефорсето на дядо ми.Като по чудо взе че проработи и вече си имам адекватен термостат.
Купих нови свещи и кабели отново.Като свалих старите свещи гледката не беше хубава:
Изображение
Сложих нови-НЖК и кабели тесла и вече заработи по съвсем различен начин.
Взех и ново бяло казанче за разширителя.Смених и маркуча,въпреки факта,че на стария му нямаше нищо.Просто за всеки случай
Изображение
И след една година работа вече го изкарах малко.Работи и върви перфектно.Първата работа беше да го измия стабилно.Боята от всичките тези години без гараж е страшно изгоряла и е на прах.Това е положението при миене само с вода и четка без никакви препарати.Плаче си за пребоядисване
Изображение
Закарах го до бензиностанцията за малко бензин.Една основна грешка е,че не изчистих резервоара,но поне му сложих горивен филтър.
Изображение
След като го измих придоби съвсем различен вид-даже и цвета започна да ми харесва повече.
Изображение
Сега остава тия дни да се направи само преглед и гражданска и е готов.И постепенно започвам козметични работи,свързани с пребоядисването.Дано до събора да е в приличен вид
Публикувай отговор