При ремонта на един двигател, за мен лично, едно от най-важните неща е хигиената и то не само при сглобяването, но и при почистването на всички детайли от мотора, особенно при ремонти на двигатели в състояние като конкретния. всички детайли се изкисват и измиват със съответните препарати за постигане на възможно най-добрата чистота.
Първоначалната ми идея при започването на проекта беше да сгъстя дефорсирания мотор до степен около 9,2:1, но така или иначе се оказа, че трябва да го разглобя целия, за това плановете се промениха доста.
Идеята беше да тунинговам главата по вече изпитаната ми рецепта. Портване съотвветно: Всмукателни портове - 36мм; Изпускателни - на око, колкото може.
![Smile :)](./images/smilies/icon_e_smile.png)
Изпускателни клапани - 36мм от Сиера, втора употреба. Всмукателни клапани - 43мм, като интересното в случая е, че за разлика от друг път, когато използвам клапани от Мерцедес 102, този път си направих собствени клапани, като изполвах стари такива от някакъв дизелов Къминс.
Пружини, както и при 21412 мотора ми, голяма от дизелов Мерцедес, малка от Лада, както и доработени талерки. Ето и целия комплект:
Използвах глава, която имах от доста време и реално започнах да я правя още преди да започна ремонта. Накрая беше малко сложно, защото тя вече беше шлайфана и трябваше да се постарая да отнема минимално количество от челото. в крайна сметка стана точно 108мм и се надявам, че с новата бутална група степента ще е не повече от 10:1.
Буталата бях купил преди известно време с някаква подобна идея, но по-скоро смятах в някакъв момент да направя ремонт на 21412 мотора, а не да ги монтирам в 2140. Те са 331 модел, ремонтен размер - 82,5мм, разградски.
Намирането на комплект читави ризи, които да се разстържат по буталата се оказа предизвикателство, но мисля, че закрепихме нещата.
Оказа се, че има сериозни разлики в теглото на всички детайли (бутало, биела, бутален болт), но след подходящото им комбиниране поне сумарната им маса дойде доста добре.
Изрично помолих продавачът от магазина да ми изпрати нови лагери на ЗМЗ, но явно и на това трябва да съм доволен...
Както и да е! Реденето на пъзела продължи с още трудности, неточности и други проблеми. Оказа се също, че са ми изпратили медни пръстени за под ризите 0,25, а не 0,5, колкото трябва да бъдат, за това използвах стари пръстени. Оказа се и, че семерингът, който съм копил за задната част на коляновия вал не става на мойто капаче (оказа се, че има два вида капаци). Добре, че Милчо ми се притече на помощ и преодоляхме и това препятствие!
Кояновият вал нямаше никакво износване или надиране, за това получи само едни нови лагери и се върна обратно в играта!
Вече и новата бутална гупа на място!