Така, вече повече от година и половина колата е при мен. В момента е на около 53 000км. До сега единствено съм отстранявал дребни повреди по горивопровода, спирачките и разни други дреболии. Със спирачките проблемите продължават, скоро ще има развитие по въпроса. Сменено масло и маслен филтър.
По-важното и интересно нещо за което ще разкажа е един смея да кажа тунинг по мотора и най-вече главата.
Ето с какво се занимавах последните няколко месеца:
Това е глава от 331 мотор (идентична с оригиналната). На първата снимка се виждат новите по-големи легла и разстърганите отвори в главата.
На следващите снимки се виждат вече набитите легла и е разтърган вътрешният диаметър ~38,5мм (оригиналния клапан съвсем спокойно си влиза вътре в порта :) ).
Тук се виждат новите, бронзови водачи. Започнах да слагам такива с надеждата да са по-трайни. Практиката показва, че обикновенните чугунени не издържат на пропан-бутан, оригиналните водачи също не са особено издръжливи и дори при малък пробег се появява голям луфт.
Отшлайфан главата от към всмукателния колектор, за да няма язви по водните връзки и да съм сигурен, че колектова ляга добре. Това беше добро решение, защото имаше доста неравности.
С всмукателните портове не си играх много, само поочистих чеплъците и гледах малко да ги поуеднаквя.
С изпускателните си играх малко повече. Разширих ги малко и ги полирах. Не стана съваршенно, но мисля - задоволително.
Малко подробности за клапаните и окачването им:
Всмукателни клапани - Мерцедес 102 (43мм)
Изпускателни клапани - Форд 2,0 б. (36мм)
Пружини на клапаните големи - Мерцедес (дизел); малки - ВАЗ 2101
Подложни шайби - ВАЗ 2101
Талерки IN - Мерцедес (дизел); EX - АЗЛК (доработени за три канална контричка).
Клапаните станаха по-стегнати от оригиналните, като при това се удължи и максималния им ход. Избрах пружините така, че малката и голямата да са с навивки в различна посока, за да се намали вероятноста от резонанс при високи обороти.
И най-на края, след доста работа - главата сглобена!
Монтирането не беше песен. Старата гарнитура се беше вкаменила и не искаше да си ходи, но определено и беше дошло времето. Имам чувството че ми губеше по малко антифриз, незнам от къде.
Реших да заложа на този модел гарнитура, вероятно турска. Аз лично съм доволен от тях. Смятам,че няма да има проблем.
Освен доработките по главата напаснах и всмукателния колектор, като му пооправих и разширих портовете. Смених и оригиналния карбуратор с механичен 2106.
Впечатленията ми от интервенцията за повече от добри. Съвсем очаквано за мен сериозна промяна в ниските обороти няма, но във високите мотора стана значително по-агресивен и доста по-приятен за каране. Въпреки всичко, обаче в тази си конфигурация този мотор е твърде слаб за това купе.
Ето и всички снимки от албума