Москвичист!

Посвещава се на силните хора!

По принцип това се отнася за всички собственици на автомобили, които са увлечени от тях и обичат своите машини. Ще ме попитате защо именно Москвич? В началото може да има само два отговора:
1. Евтино е (подарък, дадоха ми го, купих го), и
2. Харесва ми.
Първият вариант е по-обективен. Защото действително, всеки младеж на 18 год. сега може да си позволи автомобил от марката Москвич или ИЖ. Цената им в достатъчно добро състояние е 500-600 лева. За тези пари човек получава кола, която може да се кара. При това да се возиш достатъчно комфортно. След 5 минути каране ти някак си свикваш. Миризмата на салона кой-знае защо вече ти харесва. И в главата ти има една мисъл: „Радвам се, че го имам!”

Първата ми кола бе Москвич 2140, 82-ра година. Взех го с цел да се науча управлявам автомобил по принцип. След като му смених работния цилиндър на съединителя, изкарах с него есента и зимата. Хареса ми. Особено зимата. Нищо че парното е малко слабо, но докато гледаш хората, които при -30 чакат на спирката трамвая, ти разбираш – хубава си е колата, в нея е топло. Тъй като този Москвич бе доста гнил, аз купих още един 2140 (нали помните, че са евтини?)… и тук вече подхожда вторият отговор от началото на статията: вече ми
харесваше.

По-нататък е субективно, почти реклама. Истината от живота или малко на шега:

Знайте, че купувайки Москвич Вие:
Ще бъдете принудени да започнете изучаването на техническата документация на автомобила, тъй като в почти 90% от случаите сервизите ще отказват да се занимават с неговия ремонт. Вие ще си ремонтирате всичко сами. С времето (по-малко от половин година) Вие ще станете специалист, умело разглобяващ и сглобяващ различни системи, възли и агрегати на автомобила. Който знае как и къде да използва различни инструменти. Как да не скъса резба, или да развие вече заоблен болт, или да развие скъсана шпилка. На Москвичиста всичко му иде отръки. Вие сам сте си сервиз.

Мощен генератор, по-силно парно, аларма, ел. стъкла… Рано или късно трябва да започнете да учите ел.техниката, и да преправяте салона. След някое време, схемата на електрооборудването на автомобила за Вас няма да е нещо плашещо, а инструкция за действие. Вие помните всички положения на контактния ключ по индексите на клемите. Разбирате принципите на действие на три-, четири- и пет контактните релета. Наизуст можете да кажете какво към коя клема се свързва, и какъв предпазител е нужен. Вие сте гений на електриката.

Рано или късно ще се научите да настройвате карбуратор. Няма да Ви е
необходим стенд – по миризмата на изгорелите газове ще знаете, че работи
богато. Още една тайна, „Горивната система”, ще е открита за Вас. Сам сте си
стенд.

Защо хората звънят на „Пътна помощ”, за Вас ще си остава загадка. Ремонтите на пътя за Вас са абсолютна дреболия, нали знаете слабите места на своя автомобил, носите нужните резервни части, и също така – комплект камъни, гаечни ключове, лули, звезди са си винаги с Вас. Сам сте си „Пътна помощ”.

Даже и да закъсате на пътя, в указателя на телефона Ви винаги има номер на приятел Москвичист, който ще дойде и ще Ви изтегли до дома. Вие имате приятели.

Ще има и такива ситуации – няма канал, а трябва да си смените съединителя. Или да свалите скоростната кутия. Да смените диференциала. Или да извадите мотора. Всичко това изисква физически усилия, и ако наоколо няма никой да помага, Вие не се разстройвате много. Вие знаете как да направите всичко това, сам. От сутринта ще Ви е приятно да си разкършите тялото, да си понапънете мускулите. Москвичът не Ви оставя да се отпуснете. Физическите упражнения са полезни. Вие сте просто атлет.

Правейки нещо пред входа, например да си понатегнете ремъка на генератора, от 10 преминали покрай Вас хора, поне един ще се намери да каже: „Здрасти, как са работите? Хубава кола. Имах такава…” И докато пушите, ще чуете някоя приятна история за Москвич. А в края на разговора човекът ще си спомни, че в гаража му се е останал нов стартер, или нещо друго, и ще Ви предложи да го вземете, просто така, или за дребна сума. Много пъти ми се е случвало това, последното. Случи се и това: Стоя на улицата, в центъра, към мен се приближава човек и казва: - Слушай братче, тези вървят ли още? – Да, казвам аз – Може
ли да ти стисна ръката? Следва ръкостискане. Равнодушни няма. Винаги нови запознанства.

Рано или късно Вие ще искате да добавите мощност на мотора, да измените някои характеристики на своята кола. Вие ще бъдете принудени да изучите куп техническа литература, принципите на ДВГ, статии от форумите за форсиране, преправяне и пренастройване на всичко тава, което Ви е нужно. Вие ще можете да се сравните с випускниците на МАМИ (Московския автомоторен институт), тъй като са Ви известни принципите на гориворазпределителния механизъм, какво е това фаза на всмукването, изпускането, застъпване на фазите. Термините: фронт на горенето, детонация, триещи двойки и т.н. са за вас прочетена книга. Съкращения от вида: ГМТ, ДМТ, ДАД, ДД, ДКПВ, ДПРВ,
МПСЗ, БСЗ, ДМРВ – това е елементарно, вие си ги говорите. Точно знаете какво е това к.с. и Н.м. Вие сте випускник на МАМИ, като минимум.

Всичко това изисква колосални разходи, както на време, така и на средства. Затова за себе си гордо можете да кажете: - Аз съм увлечен по идея човек. При това можете да добавите: Аз съм богат (както със знания, така и с пари), тъй като да си позволи да има кола, отдавна свалена от производство, може далеч не всеки. Фраза от рода на: „- Ей, защо е толкова скъпо…? – Трай, имаш Москвич!” ще е Ваш неофициален девиз, и ще предизвиква смях у околните.

Това може да Ви омръзне! Но Вие сте Москвичист, длъжни сте под дъжда да смените съединителя, или накрайника на щангата. Москвичистът не се предава! На него всичко му е във възможностите.
Вие сте силни духом, и телом. Знаете всички принципи. Защо е всичко това? Това е Любов.
Вие сте собственик на автомобил Москвич. Най-титулованата и породиста марка на СССР.


Вие сте Москвичист, помнете това.
Москвичист звучи гордо.